Четвъртък, 9 Май 2024

Рая Маркова, Йоанна Кръстева и Николай Пенчев са предложенията на област Русе за членове на Съвета на децата

Публикация   06:48     14 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     224

   Рая Маркова, Йоанна Кръстева и Николай Пенчев са предложенията на област Русе за членове на Съвета на децата към Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/. Това стана ясно от провело се днес заседание на специално сформирана за целта комисия от областния управител на Русе Анатоли Станев. Заседанието бе водено от заместник областния управител Детелина Ачева, която посочи, че мнението на младите хора трябва да бъде чуто. „Младите имат много нови идеи и нашата мисия е да ги подкрепим при тяхната реализация. Радвам се да се срещам с активни и мотивирани хора. Благодарение на тях гражданското общество ще продължи да се развива“, сподели още Ачева.

   Рая Маркова е 16-годишна и е ученичка в МГ „Баба Тонка“. Тя е участвала в редица проекти, като сред тях е възможността за генериране на електрическа енергия от звук. Преди това тя е била част от екип, който е създал биоразградима опаковка, от която може да поникне растение. Наскоро е била избрана и за „Президент за един ден“. „Ако съм член на Съвета, то ще променя нагласата на хората към нас, децата, така и към нашите идеи и приоритети. Това, че не сме толкова възрастни не означава, че не сме компетентни да взимаме правилните решения и да можем да изказваме мнението си свободно. Потенциални сме да променим България и общността за по-добро, стига само да бъдем разбрани“, пише Рая в своето мотивационно писмо.

    Йоанна Кръстева е на 13 години и учи в ОУ „Любен Каравелов“. Участвала е в редица събития, като повечето от тях са със силна социална ангажираност. Сред тях е и конкурсът за плакат на тема „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“, където печели второ място. Тя е от онези млади хора, за които може да се каже, че имат ясна позиция по темите, които вълнуват всички подрастващи. „Ще работя съвместно с другите деца в областта, като обменям знания и идеи, които да достигнат до местни и държавни институции. Вслушвам се в мнението на другите, но и отстоявам позицията си, винаги когато съм сигурна в нея“, споделя Йоанна. Мотото, което следва Йоанна е „Никога не се отказвам“. В свободното си време тя обича да танцува.

    Николай Пенчев е на 16 години и е ученик в Професионалната гимназия по туризъм „Иван П. Павлов“. Той също редовно участва в множество образователни инициативи, като вече може да се похвали с това, че е ментор в Детската лятна академия „В чудния свят на растенията“. Сред водещите му приоритети, ако бъде избран за член на Съвета на децата, ще бъдат осигуряването на равни права между поколенията и различните хора, в т.ч. тези в неравностойно положение, както и борбата с деградацията на ценностите. Той има креативно мислене, позитивен и толерантен е. Успешно работи в екип и има множество различни хобита. „Държа на семейството, уважавам традициите и йерархията. Ценя авторитетите, имам интерес в областта на биоразнообразието на флората и фауната“, каза Николай.

    Комисията бе съставена от представители на Областната администрация, Регионалното управление на образованието, Регионалната дирекция за социално подпомагане, Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на МВР, както и от директора на Държавен куклен театър – Русе Теменуга Хараланова и представител на медиите.

   Припомняме, че Съветът на децата е консултативен орган към председателя на Държавната агенция за закрила на детето /ДАЗД/ и от 2003-а работи в изпълнение на основните принципи на Конвенцията на ООН за правата на детето. Един от тези принципи е участието на децата в собственото им развитие и закрила – не като обект, а като фактор. Целта на този Съвет е подобряване на механизма за детско участие на национално ниво чрез гарантиране на широка представителност на децата и ангажиране на органите на местното самоуправление, гражданското общество, медиите и бизнеса в популяризирането и подбора на кандидатите.

   Съставът на Съвета на децата се формира от по един представител на всички 28 административни области, като има и 4 квоти за деца от уязвими групи и 1 квота за представител на децата, получили международна закрила в България.

През есента се очаква да стане ясно кои деца от страната влизат в Съвета.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha