Избраха комисиите в парламента, председателите им - от предишното НС

Избраха комисиите в парламента, председателите им - от предишното НС
Публикация   06:31     13 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     256

    Първото противопоставяне беше провокирано от желанието на ГЕРБ-СДС за промяна в правилника. С нея те се опитаха да дадат в ръцете на председателя на парламента решението кой да ръководи комисиите.

   „Това е вкарано вчера в 5 без 5 и ние тук трябва да го гласуваме”, посочи Настимир Ананиев от ПП-ДБ.

   „Да направим промяна в правилника именно, за да излезем от тупика, в който сме от месец”, отговори Десислава Атанасова от ГЕРБ-СДС.

   Сблъсък на позиции имаше и след напомняне за постигнатото съгласие за ротация на председателя на парламента и на председателя на Правната комисия.

   „Би трябвало да се изключи Комисията по правни въпроси. Тя трябва да бъде извадена извън скоба и при първа възможност да се избере председател, съгласно нашето разбирателство”, обяви Николай Денков от ПП-ДБ.

   „Не ни забърквайте във вашите мнозинства и джентълменски споразумения”, настоя Георги Свиленски от БСП.

   Въпросът кои да са председателите отведе дебата към липсата управляващо мнозинство.

   „От ДПС казаха, че не трябва да се работи до избор на председатели, докато няма установено множество”, посочи Денков.

   „Тук става въпрос за това - да бъде запълнен правният вакуум”, каза Йордан Цонев от ДПС.

   Напрежението взе връх и избухна нов скандал.

„Нека да отложим точките за избор на комисии за другата сряда, когато да има и ръководство към тези комисии”, поиска Асен Василев от ПП-ДБ.

   „Отидете отново на преговори с тях. Защото отношението към леките жени е такова - използваш и изхвърляш”, заяви Цончо Ганев от „Възраждане”.

   „Това, че някой е попаднал тук случайно да се наиграе и му е много весело в цялата тази история, настоявам от името на парламентарната група да вземете отношение и да наложите наказание на този човек”, поиска Атанас Атанасов от ПП-ДБ.

   Заради скандалите в залата БСП отново се разграничи. „Нашата парламентарна група напуска заседанието”, обяви Кристиан Вигенин.

   В крайна сметка се стигна и до решение: „Заседанията ще бъдат председателствани от председателите в предходния парламент”, обясни Росен Желязков.  

   След този изход от патовата ситуация бяха избрани и съставите на всичките 25 комисии. Така от следващата седмица парламентът може да започне с гласуването на закони.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha