КАТ: По-високи оградни пана по бул. ,,Христо Ботев,, да спрат пресичането на пешеходци през пътните платна

КАТ: По-високи оградни пана по бул.  ,,Христо Ботев,,  да спрат пресичането  на пешеходци през пътните платна
Публикация   15:21     13 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     280

   Изпратили сме ново писмо до Община Русе с предложение да бъде обезопасен бул. "Христо Ботев" в града, където преди два дни беше регистрирана катастрофа със загинал мотоциклетист и тежко пострадал пешеходиц, пресичащт неправилно пътното платно.. Това каза пред журналисти днес старши инспектор Стилиян Станев - началник на група в сектор "Пътна полиция" в крайдунавския град.

   Той обясни, че предложението е да бъдат поставени по-високи оградни пана, за да бъде ограничена възможността от пресичане на пешеходци на забранените за това места. Станев каза още, че е необходимо да бъдат изградени поне два надлеза, които да бъдат използвани за пешеходци. 

   Относно контрола на скоростта на движение по булеварда, той обясни, че почти всеки ден там има мобилна камера на полицията. Статистиката показва, че 30 процента от нарушенията за висока скорост се констатират в този участък. 

   Станев коментира, че е трудно да се установят нарушения от мотоциклетисти, тъй като са с една регистрационна табела, която много често е закрита. 
"Когато установим подобно нарушение - закриване на регистрационен номер, налагаме глоби", каза още Станев. 

Той заяви, че чрез видеонаблюдението в града се налагат и глоби на водачи, които управляват мотоциклетите си на задна гума. По думите му санкцията е 3000 лв., отнемане на шофьорската книжка и спиране на превозното средство от движение. 

   По повод на управление на мотоциклети с висока скорост през нощта по улиците и булевардите на Русе, Станев заяви, че има полицейски патрули и на мотоциклети, които следят за това, а стопанинът на пътя - Община Русе, работи по определянето на места, където да бъдат изградени повдигнати пешеходни пътеки и изкуствени неравности.

   Той посочи, че от началото на годината са настъпили 11 произшествия с участието на мотоциклетисти и мотопедисти, при които има загинал човек и четирима ранени. 

   Станев каза още, че полицията глобява и пешеходци за неправилно пресичане на улици и булеварди. "Санкцията е фиш от 20 лева. Мога да ви кажа и за куриозен случай, при който в рамките на 15 минути глобихме два пъти пешеходец, който пресече булевард на забранено за това място в двете посоки", обясни Стилиян Станев.

/АБ/



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha