Гроздан Караджов: Няма да подкрепим този бюджет на мокрите сънища

Гроздан Караджов: Няма да подкрепим този бюджет на мокрите сънища
Публикация   07:25     12 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     318
   Гроздан Караджов: Няма да подкрепим този бюджет на мокрите сънища. Той е нереалистичен и е писан на принципа - искаме да похарчим едни пари, дайте да видим как да ги скалъпим.
 
   Няколко примера:
Заложени са 1,7 милиарда повече приходи от ДДС, което е с 12% ръст за тази година. На база на какво? Къде е повишеното с 12% потребление? Няма го! Напротив, инфлацията се укротява и съответно приходите в хазната намаляват.
Илюзия са и очакваните 1,5 милиарда лева по Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ). За да получим тези средства, трябва да изпълним тежки условия, за които нито има готовност, нито има желание от страна на управляващата коалиция.
 
    Например - до края на септември гражданите да излязат на свободния пазар на електричество, т.е. да заплащат по двойно по-високи цени ползваната електроенергия. Трябва да заместим производството на въглищните ни централи с други производствени мощности. И това при наличие на решение на НС, че няма да затваряме въглищните си централи. Няма как до края на септември да постигнем целта за декарбонизация. Пак до края на септември трябва да направим и редица капиталови инвестиции в транспорта, при условие че всички, без една, са на ниво обществена поръчка и се обжалват. А единствената необжалвана е отменена от министъра.
 
    Според този бюджет ще се съберат и 1,5 милиарда от дивидентите на държавните фирми, главно от БЕХ. Тази мярка е в пряко нарушение на Търговския закон. Одиторите вече са разписали отчетите на тези фирми. Но тези отчети не се харесват на министъра на финансите, защото на него му трябват повече пари. И за да се снабди с тези пари, иска поправка на отчетите. Къде в Търговския закон пише, че могат да се правят подобни своеволия? Докога ще толерираме подобно нарушаване на законите?
 
    Така че в приходната част има около 4,5 милиарда, които никога няма да постъпят в хазната! Това прави целия бюджет една фантасмагория, която ние няма как да подкрепим.


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha