,,Хибридна атака,, срещу Черноморието: Кой и защо разпространява фалшиви новини за българското море?

,,Хибридна атака,, срещу Черноморието: Кой и защо разпространява фалшиви новини за българското море?
Публикация   06:47     12 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     236

   Желязко Иванов има къща за гости и малък хотел на южното Черноморие. Масово посреща семейства с деца. Той споделя, че 90% от гостите, които посрещат, са българи. Това, което чува от гостите си, обаче го изненадва.

   Създава се пак някаква психоза, някаква паника дори днес имаме туристи които направиха резервация преди 2-3 седмици и ми казаха - правя резервация с условие ако радиацията от Украйна достигне  до нашето море, ще ми върнете ли капарото? И аз ги помолих да не се връзват на такива провокации.  Желязко Иванов - хотелиер

   След като стената на язовира Нова Каховка в Украйна беше разрушена и част от водите навлязоха в Черно море, в началото на летния сезон комуникационни експерти наблюдават вълна от дезинформация относно чистата на българското крайбрежие.

  Замърсена вода, дори чувам за плуване на крави даже хората да се шегуват помежду си. Радиация във водата. Това са основните неща, от които се страхуват и идва от дезинформацията в интернет. На ухо ме питат тайно има ли нещо такова, има ли замърсяване, няма ли? Светослав Калейчев, катедра икономика на туризма, УНСС

   А хората, между които масово се разпространява грешна информация и конспиративни теории се оказват именно българи.

   Чужденците те никога досега не са ме попитали дали има някакво замърсяване или нещо такова. Това идва само от българите, което означава, че българските интернет източници, които са на български език носят тази информация, споделя  Калейчев.  

Министерството на туризма определи кампанията срещу българското Черноморие и спекулации с чистотата на морето като “хибридна война”. Според експерти вина имат и някои злонамерени медии, които използват така наречения похват “кликбейт”. Или заглавия, които хващат окото на читателя, често неверни или манипулативни.

   Има едни такива скандални статии, те събират голямо количество хора, които да обърнат внимание на тази статия. И може да има както целенасочено зловредни влияния, така и търсене на друг актив за някои хора като гледане на статията, коментира Калейчев.

   Обратно на плажа. Спасител разказва, че е огорчен от антирекламата по българското Черноморие и слухове за радиация. Той наблюдава ежеседмичните тестове, които лаборанти идват да правят на морската вода.

   Според предварителни прогнози - очакванията са през летния сезон да посрещнем до 4,6 милиона туристи. Въпреки дезинформацията Желязко е доволен.

  За мен сезонът по южното Черноморие е нормален като предпандемичните нива и като миналата година. Изключваме 2021 година, когато беше бонус за всички хотелиери и ресторантьори защото нашите туристи, които ходеха в Турция, Гърция и всички части на на Европа бяха на нашето море.

   Най-сигурният начин да избегнем манипулации и лъжи е да се информираме от достоверни източници и да проверяваме всяка информация, преди да ѝ се доверим, обясняват експертите.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha