Четвъртък, 9 Май 2024

Правителството индексира инхаус процедурите за "Хемус", ще ускорява строежа ѝ

Правителството индексира инхаус процедурите за
Публикация   06:37     12 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     171

   Инхаус договорите за строителството на магистрала "Хемус" ще бъдат съживени и индексирани, за да бъде довършено по-бързо трасето между София и Варна. Това стана ясно от думите на министъра на регионалното развитие Андрей Цеков пред ресорната парламентарна комисия.

   Като основно предизвикателство министър Цеков определи темпа на строителство на АМ „Хемус“. Причината - застоят в работата по изграждане на магистралата след избухналите преди две години скандали около т. нар. инхаус договори. Работна група от представители на министерството, пътната инфраструтктура и строителите предложила "този дебат да бъде затворен" - защото законовите срокове за атака по съдебен път на тези договори са изтекли.

  Истината е, че договори, сключени през 2019 година, не могат да бъдат изпълнени сега при същите условия без индексация.  Андрей Цеков, министър на регионалното развитие

   Работната група предлага решение за индексация на тези договори и "за затваряне на въпроса относно тяхната законосъобразност". Това може да стане на ниво Министерски съвет, не е нужно извънредно законодателство и ангажиране на Народното събрание, посочи още Андрей Цеков. Той се ангажира с предложение за решение до месец, с което да се възобнови замрялата работа по изграждането на магистралата.

   Както на вас като представители на законодателната власт, така и на цялото общество трябва да е ясно, че изборът е или да продължим бездействието по отношение на АМ „Хемус“ в течение на една или две години, ако решим да започваме от самото начало, или да намерим начин тя да се случи. За да се случи, трябва да свършим работата като изпълнителна власт и това е моята решимост.  Андрей Цеков, министър на регионалното развитие

За целта част от парите в бюджета на министерството за 2023 година, който предстои да бъде гласуван от парламента, ще бъдат пренасочени за индексирането на въпросните договори. Все още няма яснота с колко по-скъпо ще излезе строителството на магистралата.

   Изслушването на министъра и съобщението му по темата активираха лидера на „Има такъв народ“ Слави Трифонов. В свой пост във Фейсбук той припомни някои от първите изяви на днешните управляващи по темата "инхаус процедури":

   „Според Кирил Петков и Асен Василев инхаус процедурите в пътното строителсто са нагла и брутална корупционна схема. Демек, който го прави е крадец на държавни пари.

И сега - какво се случва сега, когато ПП-ДБ си имат правителство със, забележете, с ГЕРБ.

   Ето какво става днес. Днес!

    Правителството дава още пари за "Хемус" и ускорява строежа ѝ. Правителството ще индексира инхаус договорите за строителството на магистрала "Хемус", до месец ще има и предложение за решение в Министерския съвет за индексация на договорите за доизграждане на магистрала "Хемус".

   Според Трифонов по този начин правителството не само, че ще плати всички пари по инхаус процедурите, но и самите те ще правят такива процедури и ще ги индексират. Така според него ще бъдат дадени още повече пари. Във видеоинтервю по-късно тази вечер пред Тошко Йорданов той недвусмислено заяви, че според него в основата на това решение стоят корупционни намерения.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha