ПИЦ Русе ще работи по две утвърдени програми от есента

 ПИЦ Русе ще работи по две утвърдени програми от есента
Публикация   06:03     11 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     361

Инициативата "Заедно да спасим..." предостави Позиция за работата и от нейното създаване

  Снимка: Община Русе 

   По две нови програми ще работи ПИЦ , които са били одобрени заедно с такива на пет областни града в страната. Това обяви на провелото се вчера заседание на Общинския съвет наркотични вещества и Превантивно информационен център Радостина Пейкова – началник отдел „Обществено здраве“ в Община Русе.

На 17-та Национална конференция по проблемите на превенцията на  употребата и злоупотребата на наркотични вещества в Перник е съобщено за две нови вещества, които влизат в забранителния списък. Едното е течност за е-цигари, а другото- коаксил.  На форума са поставени редица въпроси за дискусия, включително и  опасностите за обществото от разпространението на новите психоактивни вещества и мерките, които се предприемат; нарастване на употребата на снус и райски газ сред младите хора..

    Експерти от дирекция „Психично здраве и превенция на зависимостите“ към НЦОЗА са представили стандарти за добри практики и обучения на експертите от ПИЦ. 

  Новите две програми на ПИЦ са на базата на показани дейности до момента. Едната е свързана със селекция на ментори на студенти от Русенския университет, а другата- с „индикативна превенция /групи за взаимопомощ с родители на зависими/.

   И двете почиват на дейности, инициатори на които са Русенския университет и  началникът на отделението за лечение на зависимости към Центъра за психично здраве – д-р Станислав Иванов.

    Секретарят Десислава Ляхова разясни пред участниците от различните институции, че трябва да своевременнто да дават отчети за дейността си, които да бъдат предавани на висшестоящата организация.

   На заседанието присъстваха председателят на Общинския съвет Иво Пазарджиев и ресорният зам. кмет Енчо Енчев. Зам. кметът изрази становище, че работата на ПИЦ е специфична и изисква по-малко публичност.

   Беше представена Позиция на Инициативата "Заедно да спасим децата и Русе от дрогата". Ето и пълния текст:

                                                           П О З И Ц И Я

             На Инициатива „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”

         Уважаеми членове на  Общинският съвет по наркотични вещества към Община Русе,

     Искаме да представим нашата позиция относно работата на Инициативата за 6-те месеца от нейното създаване.

     Но преди това трябва  да изразим неразбирането си за строго определения законов формат на Общинския съвет. Въпреки участието на представител на Инициативата в Съвета, би трябвало в дейността му да вземат участие повече граждани, които работят активно по темата.  Проблемът е лесно решим, ако някой от отговорните в Съвета, направят съответно предложение към законодателя- народните представители.

  Целта на Инициативата при създаването и  бе да обедини усилията на всички институции, организации и НПО в борбата срещу разпространението и злоупотребата с дрога, най- вече в кризисната група- 14-18 г.

   Проблемът с растащия брой зависими от най-вече лесно достъпните амфетамини и метаамфетамини е личен, семеен и .... обществен.

  Инвалидизираните деца на по 14-15 години рядко се връщат към нормалния си живот. Повечето от тях се насочват към кражби, хазарт и ... стигат до затвора.

  Решаването на проблема със злоупотребата с наркотични вещества не трябва да е кампаниен, да се активизират институциите при поява на някакъв проект, а да бъде показван на обществото постоянно, ежедневно.

  За това не са необходими особено много средства. Събитията, организирани от Инициативата, досега показаха това и срещнаха голямо одобрение на обществото.

  Благодарение на мащабната анкета в началото на годината за първи път стана възможно да се разбере ориентировъчно колко тийнейджъри в областта сами признават, че са употребявали наркотик. Както стана ясно, че голяма част от родителите на тези деца дори не подозират за това.

   Срещи на ученици и русенци с актьора Александър Сано, с русенците Дивна и Боян Тодоров, без финансови ангажименти на изпълнители и гости, показаха, че на младите хора може и трябва да се показват постоянно възможностите за смислено запълване на свободното време.

  Инициативата не е шапка на никого и няма такива амбиции. За съжаление обаче има настроения, които показват трайно нежелание да се участва активно в различните инициативи.

  Ще се радваме на подкрепа от страна на Обществения съвет и по-голяма публичност на дейността, която се отчита периодично.

  Единствено и само ЗАЕДНО може да спасим децата от тази проказа, като проблемът се поставя ежедневно, чрез иницииране на различни дейности в рамките на Инициативата. С подкрепата на ученици, родители и цялата общественост.

      Подписали:

 Румен Николаев- идеен инициатор

Д-р Росица Георгиева – началник на РУО- Русе

Алисе Муртезова- адм. д-р на УМБАЛ „Медика”

Д- р Елка Юстиянова –  нач. на отдел "Профилактика на болестите и промоция на здраето" РЗИ

Антоанета Ябанозова  - директор на  БЧК Русе

Тагове : ПИЦ , програми ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още