Нинова без ясна позиция за кандидатурата на Пенчо Милков за втори мандат за кмет на Русе

Нинова без ясна позиция за кандидатурата на Пенчо Милков за втори мандат за кмет на Русе
Публикация   14:53     10 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     447

Лидерът на социалистите заяви, че подкрепа може да се даде след решението на местната партийна организация

   Доволни сме от кмета Пенчо Милков, но първо ще обсъдим със структурите и самия Милков как да действаме оттук нататък и тогава ще излезем решение за местните избори, коментира в Русе лидерът на БСП Корнелия Нинова.

  Председателят на партията на социалистите е в крайдунавския град  с членове на Изпълнителното бюро и депутати от Русе и съседни областни и общински структури на партията. Предстоят срещи с местните партийни структури и общинските съветници на БСП. Ще бъдат коментирани националните позиции на партията, както и подготовката на  на общинските организации в региона за предстоящите общински избори.

    Държавният бюджет е сред приоритетите за обсъждане според партийния лидер и във вторник ще бъда гласуван от народните представители. Нинова заяви, че за БСП предложението на управляващите за проекта на план- сметката е антисоциално, а парите за проекти на общините не стигат.  “Изключително притеснително е състоянието на общините и развитието на проектите заложени в този бюджет. Няма община, която да не е разкопана. Започнали проекти по ВИК, инфраструктура, улици, пътища. Стои всичко разкопано, хората не могат да минат, защото само половината от парите на тези проекти са изплатени от правителството към общините. Другата половина си я чакат. Трябва в този бюджет непременно да се заложат тези средства, за да се довършат поне тези започнати проекти”, каза лидерът на социалистите.

   Предложеният от Асен Василев бюджет не се харесва на много от депутатите, каза още тя.

Нинова обясни, че управляващата коалиция са се хванали за гушите заради 1,2 млрд. лв. в енергетиката - как да ги разпределят, кой да ги управлява, как да се използват. Корнелия Нинова допълни още: “Както знаете, Асен Василев предлага тези пари от БЕХ да се вземат в държавния бюджет като дивидент, ГЕРБ са против, може би защото Василев иска държавата да ги управлява, а ГЕРБ си пазят лобито в енергетиката“, каза лидерът на социалистите и изрази своето притеснение от опасностите, които крият разправиите между ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС. Според нея те може да доведат до плаващи мнозинства, които не дават никаква стабилност.

   “Държа да кажа, как ще гласува БСП. Ние няма да подкрепим бюджета, защото смятаме, че е антисоциален и не отговаря на очакванията на икономиката и за компенсация на доходите. Между първо и второ четене, ще внесем предложение минималната работна заплата за 500 хил. работещи да стане 50% от средната за страната. Още от първи юли, а не от другата година”, заяви Нинова.

   Социалистите ще внесат за разглеждане от парламента алтернативен бюджет.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още