В изявление на руското посолство във Вашингтон се казва, че САЩ "де факто" са признали за "военни престъпления" в Украйна в последните си коментари за изпращането на касетъчни боеприпаси на Киев.

   "Обърнахме внимание на [координатора на Съвета за национална сигурност към Белия дом по стратегическите комуникации Джон] Кирби относно доставките на касетъчни боеприпаси за Украйна. Той открито заяви, че от американските касетъчни оръжия ще загинат цивилни граждани", подчерта посолството.

   По-нататък посолството заяви, че според "извратеното му виждане" Белият дом е казал, че такива боеприпаси ще "донесат по-малко вреди от действията на Русия".

   Съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан заяви пред репортери, че между Вашингтон и Лондон няма разногласия по отношение на снабдяването на Киев с касетъчни боеприпаси.

  Според Съливан британският министър-председател Риши Сунак само е заявил "правната позиция на Обединеното кралство, че [то] е подписало конвенцията от Осло" и като такова "не насърчава" използването на касетъчни боеприпаси.

  "Той изпълни правното си задължение, но мисля, че ще откриете министър-председателя Сунак и президента [на САЩ] [Джо] Байдън на една и съща страница в стратегически план по отношение на Украйна, в синхрон с общата картина на това, което се опитваме да постигнем, и единни както винаги в този конфликт."

  Президентът на Съединените щати Джо Байдън пристигна късно в неделя на летище Станстед, Обединеното кралство, съобщиха местни медии.

  Пътуването предхожда срещата на върха на НАТО във Вилнюс, Литва.

  В понеделник ръководителят на САЩ ще се срещне с британския министър-председател Риши Сунак, за да проведе разговори по различни теми, включително войната в Украйна.

  Докато Вашингтон по-рано разкри, че ще снабдява Киев с касетъчни боеприпаси, Лондон, заедно с други държави, подписали Конвенцията за касетъчните боеприпаси, изрази мнение, че е против използването на такива оръжия.