Четвъртък, 16 Май 2024

Асен Василев: Бюджетът е изпълним и ще се задържи с дефицит от 3%

Асен Василев: Бюджетът е изпълним и ще се задържи с дефицит от 3%
Публикация   07:20     10 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     250

Ако някой трябва да се притеснява от този бюджет, това е ГЕРБ, смята проф. Даниела Бобева

   Бюджетът, макар и трудно, е изпълним, реалистичен и ще се задържи с трипроцентов дефицит. Това каза министърът на финансите Асен Василев пред bTV.

   От 1 януари 2024 г. е заложено да се повиши минималната работната заплата, която ще стане 50 на сто от средната работна заплата, каза още Василев. Пенсиите от 1 юли вече се увеличиха, а за догодина отново е заложено увеличението им - по швейцарското правило, допълни той. За размера на „майчинските“ Василев посочи, че в проекта на бюджета е заложено те да са 780 лв.

   Няма да се вдигат ДДС ставките за ресторантьорите, но заплатите да минават по банков път, а неиздаването на касов бон на клиентите да бъде основание за неплащане от тяхна страна на сметката, каза още той и допълни, че това ще стане факт от 1 август.

   Василев посочи, че дефицитът трябва да е три процента, защото все още европейската икономиката е в криза и да се правят супер рестриктивни бюджети не е нито пожелателно, нито смислено. През последните две-три години се видя, че нашата икономика може да не генерира големи дефицити, а в същото време да се прави нормална европейска политика и да намаляват неравенствата. Видя се, че апокалиптичните прогнози не се сбъднаха и не се наложи да се взимат големи дългове, даже напротив, България отчете ръст от 3,9 на сто според Евростат, посочи още той.

   В отговор на въпрос дали тези мерки подхраниха инфлацията Василев посочи, че дефицитът на касова основа е 0,8 процента и инфлацията не е драматична. Инфлацията идва у нас основно по линия на цени на храните и цени на енергията, допълни Василев. По думите му, ако се опитаме да потиснем цените на храните, стоките веднага ще тръгнат

Тагове : бюджет , Василев ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha