OMV и Total очакват да вадят 13 млрд. куб. м газ годишно край Варна

OMV и Total очакват да вадят 13 млрд. куб. м газ годишно край Варна
Публикация   18:18     08 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     650

Шефът на енергийната комисия Делян Добрев предлага държавата да се включи с дял от 35% и да изкарва по 2.7 млрд. лв. годишно

   Френската Total и австрийската OMV, които проучват черноморския „Блок 1-21 Хан Аспарух” за залежи на природен газ, очакват да намерят 13 млрд. куб. м в източната част на блока, който се намира близо до Варна.

   Това са заявили представители на двете компании пред парламентарната комисия по енергетика в четвъртък. Новината бе коментирана във "Фейсбук" от председателя на Комисията Делян Добрев (ГЕРБ), който дори заяви, че ще предложи държавата да се включи като акционер в консорциума с до 35% дял, като ще внесе проект на решение още идната седмица.

   "През следващата седмица ще убеждавам колегите от останалите парламентарни групи да приемем Решение на НС, с което да възложим на кабинета да договори участието на България като акционер в този проект. Така от една страна ще печелим от концесионните възнаграждения, а от друга ще делим и печалбата с TOTAL и OMV“, пише Добрев.

   Той изтъква, че "Консумацията на България в момента е около 2,5 млрд. кубика. Тоест - добивът на български газ от българското Черно море ще е 5 пъти по-голям от цялата консумация на страната. Или, с други думи, ние ще станем износител на газ за Европа (по-голям от Азербайджан, например)."

   Добрев прави и някои сметки, от които излиза, че находището може да носи на страната по 2.7 млрд. лв. годишно (от 30% концесионна такса на TOTAL и OMV, според Закона за подземните богатства. А също и, че БВП ще скочи с 5%.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha