Новград отбеляза 155-ата годишнина от преминаването на река Дунав на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа

Новград отбеляза 155-ата годишнина от преминаването на река Дунав на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа
Публикация   17:57     08 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     298

    С тържествена церемония пред Мемориала на загиналите във войните за освобождение и национално обединение на България в село Новград тази вечер беше отбелязана 155-ата годишнина от преминаването на река Дунав и стъпването на българския бряг на четата на Хаджи Димитър и Стефан Караджа. Сред дошлите да отдадат почит към националните герои бе и заместник областният управител на Русе Детелина Ачева. „Преди 155 години Хаджи Димитър, Стефан Караджа и техните четници доказаха, че само смелите и дръзките могат да положат основите на държавността, борейки си за свобода и отстоявайки националната независимост. Хора като Хаджи Димитър и Стефан Караджа формулират идеалите на обществото, успяват да мотивират останалите и да ги обединят около себе си“, каза в словото си Ачева. 
   Програмата завърши с тържествена заря, като в събитието участваха и представители на Регионален клуб „Традиция“ – Русе. Те облечени в четнически униформи, представиха различни видове хладно и огнестрелно оръжия. Застанали на почетна стража, представителите на „Традиция“ отправиха и огнен залп в памет на загиналите за свободата на родината. Честването на датата включваше и концерт с най-обичаните народни песни.

Домакини на събитието бяха кметът на Кметство Новград Диана Копчева и кметът на Община Ценово д-р Петър Петров. Сред гостите бяха председателят на Общински съвет Ценово Георги Георгиев, кметове на съседни населени места, представители на държавни институции, началникът на гарнизона и командир на Военно формирование 32420 подполковник Павлин Илиев, както и офицери от Регионалния съюз на офицерите и сержантите от запаса и резерва /РСОСЗР/ заедно с техния председател о. р. подполковник Веселин Додев.

  Паметникът е открит на 16 юли 2021 година, като на четири черни мраморни плочи със златни букви са изписани имената на 45 християни и мюсюлмани на възраст между 20 и 60 години, оставили своите кости по чужди поля и паланки в името на отечеството. Паметникът увековечава подвига на 37 достойни мъже, прославили родината по време на Първата световна война, трима в Междусъюзническата, четирима в Балканската и един във Втората световна.

   Паметникът – мемориал е по проект на инж. Здравко Илиев, който безвъзмездно е предоставил идеята и проекта за паметника, но за съжаление вече не е сред живите. Архитект на Мемориала е Атанас Топалов и неговият екип. Средствата  за изграждане на паметника бяха осигурени от Министерството на отбраната, Община Ценово и от дарители.

През 1868г. формираната чета на Хаджи Димитър и Стефан Караджа тръгват от румънското село Петрушан край Гюргево, прекосяват Дунава край село Вардим и влизат в България в опит за вдигане на общонародно въстание. За три дни влизат в три боя с башибозуци и редовна войска. Успяват да отблъснат атаките, въпреки че врагът ги превъзхожда по численост. На 9 юли, близо до село Вишовград, Търновско, биват атакувани от 4-хилядна армия. На моменти се стига до ръкопашен бой с многочисления враг и броят на боеспособните четници намалява до 85 човека. На 13 юли достигат до село Дебел дял, където оставят ранените. Останалите успяват да достигнат Стара планина, като група от 14 – 15 човека изостава и се отделя. Последните тридесетина души, начело с Хаджи Димитър на 18 юли 1868 г. стигат връх Бузлуджа, където са обградени от редовни турски части в състав около 700 човека. Сражението продължава повече от три часа, на остатъците от четата са нанесени тежки загуби, в яростния бой е убит и Хаджи Димитър. Оцелелите десетина четници правят опит да пробият кордона на турските войски, но от тях се измъкват само четири човека. Войводата Стефан Караджа умира на 31 юли от раните си в затвора.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha