Защита на журналисти и активисти от неправомерни съдебни дела

Защита на журналисти и активисти от неправомерни съдебни дела
Публикация   16:04     07 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     239

Членовете на ЕП ще обсъдят и гласуват позицията си относно правилата за защита на журналисти, активисти, учени, творци и изследователи срещу съдебни искове, целящи да ги заглушат.

   Проектът за директива предвижда минимални стандарти за защита от съдебни производства, насочени срещу участието на обществеността (SLAPP) в ЕС чрез ранно прекратяване на тези дела, задължаване на ищеца да покрие разходите по производството и непризнаване на съдебни решения на трети държави.

   Правилата следва да се прилагат при трансгранични дела, когато ищецът и ответникът не се намират в една и съща държава, в която се намира съдът, или когато делото е от значение за повече от една държава членка и спорното произведение може да бъде достъпно по електронен път. Евродепутатите ще призоват също така държавите членки да гарантират, че жертвите на SLAPP получават правна, финансова и психологическа помощ.

   Дебатът ще се проведе в понеделник, а гласуването е насрочено за вторник.

   Евродепутатите ще обсъдят и гласуват в сряда и отделен доклад относно заплахите за журналистите и медиите по света, включително убийства, отвличания, изтезания, както и наблюдение, произволно задържане и репресивни закони за богохулство или клевета.

   Контекст

Предвид нарастващия брой SLAPP дела в ЕС, членовете на ЕП многократно са призовавали ЕС да предприеме действия срещу правния тормоз над журналисти, медии и активисти. Комисията представи предложението си през април 2022 г., включващо много от мерките, които членовете на ЕП бяха предложили в резолюцията си от 2021 г. По данни на Коалицията срещу SLAPP дела в Европа (CASE) Малта е с най-голям брой дела на 100 000 души население.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha