Депутатите гласуваха за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси

 Депутатите гласуваха за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси
Публикация   06:39     06 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     340

Не е ясно дали ВМЗ могат да осигурят такива възможности за възстановяване на тези боеприпаси, дали има капацитета страната да произведе това, което се изисква

   Със 163 гласа „за“ депутатите приеха предложението на ГЕРБ-СДС за ускоряване процеса по обновяване на военновременните запаси. Това се случва в контекста на войната в Украйна и съвпада с пристигането у нас на президента Володимир Зеленски. 

   Решението предвижда да се ускори замяната на старите боеприпаси с новопроизведени от ВМЗ "при наличие на производствени възможности на държавното публично предприятие за това".

   Неофициалната нагласа е, че годните стари боеприпаси ще бъдат предложени на Украйна. Именно това отново напрегна пленарната зала при дебатите по проекта за решение. Според БСП и „Възраждане“ то ще доведе до пълно изпразване на складовете и е против националните интереси на страната.

   "Има ясен договор между министерството на отбраната и ВМЗ и той се изпълнява. Това, което искаме да направим с това решение, е да дадем по – голяма гъвкавост на министъра, за да може той добре да предоговори тези срокове. Къде ще отидат снарядите – ще решат ВМЗ", заяви Ивайло Мирчев от ПП-ДБ.

   „Когато спъвате този процес и това решение вие или сте лобисти на фирмите за утилизация или защитавате руския интерес", подчерта още той.

   „Това граничи с национално предателство по отношение на нашата армия, на нашите войски. При опасност ще се окаже, че не можем да им дадем снаряди, с които да се отбраняват. Това, което ни се предлага, е да дадем всичко на Украйна", каза Николай Дренчев от "Възраждане".

   „Ние не сме против процеса на подновяване на боеприпасите, но сме категорично против без изобщо да е ясно дали ВМЗ могат да осигурят такива възможности за възстановяване на тези боеприпаси. Това е едно политическо решение, без експертна стойност", каза и Атанас Зафиров от БСП. Борислав Гуцанов също се включи в дебата. „Ние от БСП искаме да дойде в зала министърът на отбраната, за да каже какво ще се прави, кое налага тези действия, които граничи с национално предателство, да дойде и икономическият министър, за да каже дали има капацитета страната да произведе това, което се изисква", каза още той.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha