Четвъртък, 9 Май 2024

И посланиците на Румъния и България дойдоха заради фериботната връзка, която румънската страна все по-отчетливо и безпричинно бави

И посланиците на Румъния и България дойдоха заради фериботната връзка, която румънската страна все по-отчетливо и безпричинно бави
Публикация   15:51     04 Юли, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     405

   Възстановяването на фериботната линия между Русе и Гюргево и мерките, които се предприемат от страна българските и румънските власти за облекчаване на трафика през Дунав мост обсъдиха посланиците на Република България в Румъния Н. Пр. Радко Влайков и на северната ни съседка в София Н. Пр. Бръндуша Предеску. Срещата започна с инспекция на гранично контролно-пропускателния пункт при Русе и Гюргево и в нея участваха областният управител Анатоли Станев и представители на държавни институции от двете държави. За пореден път Станев припомни, че българската страна е изпълнила всичките си ангажименти за пускането в експлоатация на ферибота още в средата на миналата година. „В разгара на туристическия сезон и в условията на непрекъснато увеличаващия се тежкотоварен трафик са необходими категорични мерки от двете страни за улесняване на пътуващите. Трябва да се използват максимално инфраструктурните възможности между двете държави“, коментира Станев.

   От румънска страна увериха, че са приключили всички необходими дейности за осигуряване на безпроблемното функциониране на ро-ро терминала в Гюргево. На фериботната площадка в Гюргево има осигурено електричество, а от тамошната гранична полиция са закупили вече и необходимата техника. Драгирането в румънския участък на река Дунав, чрез което трябваше да се осигури безпроблемно плаване на ферибота, също е приключило. Преди малко повече от месец са били извършени и пробни рейсове, като опитите показват, че при евентуално по-ниско водно равнище няма да има проблеми с функционирането на ферибота. Предвижда се линията да работи денонощно, като времето от натоварването на камионите до тяхното разтоварване на отсрещния бряг не би трябвало да надвишава 1 час. Очаква се решение на правителството на Румъния за откриване на новия граничен пункт. Това ще даде формална възможност пунктът да заработи. Посланикът ни в Румъния Н. Пр. Радко Влайков изрази удовлетворение от постигнатото през последната година и отбеляза, че ще продължи да работи активно за подобряване на транспортната свързаност между двете държави. Според него пускането на фериботната линия ще доведе до спадане на тежкотоварния трафик през Дунав мост при Русе до нивото отпреди войната в Украйна. Припомняме, че войната в Украйна блокира корабоплаването в Черно море и усили сухопътния трафик през Дунав.

   От посещението на граничния пункт стана ясно още, че той работи на максимален капацитет, като средно на всяка минута се извършва проверка на един товарен автомобил. Статистиката сочи, че по повече от 1500 камиона преминават през ГКПП „Дунав мост“ само в едната посока за 24 часа. В момента са активни всички десет ленти, като шест от тях са за леки автомобили, а останалите четири са за тежкотоварния трафик.

   На срещата участваха още директорът на Регионална дирекция „Гранична полиция“ комисар Димитър Чорбаджиев, началникът на териториален инспекторат на гранична полиция – Гюргево гл. комисар Виорел Власчану, Флориан Мазилу, който е министър съветник по консулските въпроси в Посолството на Румъния в София, както и полицейският комисар, аташе по вътрешните работи в дипломатическата мисия в България  Aлександру Иоргулеску. В срещата участва и Теодора Атанасова, която е задграничен представител на МВР в Букурещ.

   В рамките на срещата беше посетен и новоизградения буферен паркинг, като заместник-кметът Димитър Недев разясни подробности относно функционирането му. На място беше обяснено как работи и електронната система, създадена с решение на Общински съвет – Русе и регулираща реда за преминаване през граничния пункт под надзора на Община Русе. Регистрацията в нея не ограничава ползването и на останалите паркинги в района. За да получат пореден номер за единната електронна опашка,  шофьорите не са задължени да влизат и престояват на буферния паркинг.  Задължително е единствено спазването на реда.

  В рамките на срещата е станало ясно, че нищо не е ясно. Освен разказаното при срещата, което като че ли само на участниците в поредната среща не е било известно.Отново обещанията, които областна администрация- Русе слуша поне 5-6 пъти през три месеца, как всичко е готово и как фериботната връзка ще заработи до месец. Сега пък проблем се изтъква ротацията на румънското държавно управление. Въпреки че всичко е направено и подписано законово пред близо 9 месеца.

   След срещата двете страни са констатирали, че в река Дунав има вода. Достатъчно, за да потопи една наложителна мярка, за която явно румънската държава нехае..

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още