Понеделник, 13 Май 2024

Българите взимат по-евтини жилищни заеми от германците

Българите взимат по-евтини жилищни заеми от германците
Публикация   07:28     04 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     228

Средната лихва по отпуснатите през май левови кредити е била едва 2.6%

   Много хора ще се изненадат, но е факт - лихвите по жилищните кредити в България в момента са сред най-ниските в цяла Европа. И така е от месеци. Навсякъде около нас ври и кипи, лихвите растат скокообразно, докато банките в нашата страна продължават да предлагат ипотечни заеми при изкушаващо добри условия.

   Наскоро публикувани сравнителни данни за пазара на жилищните кредити в Европа показват, че през март в целия ЕС само в Малта лихвите са били по-ниски. Според статистиката на БНБ за същия месец заемите за нов дом в лева са отпускани при 2.54% средна лихва. А банките в Германия са сключвали ипотечни договори при около 3.8% лихва. Съпоставката с по-близки нам държави като Румъния и Полша разкрива още по-драстични разлики  - там лихвите по ипотеките са били над 8%, а в Унгария - цели 10.52 на сто. 

   В Европа ЕЦБ и другите централни банки вдигат неудържимо основните лихвени проценти (ОЛП), за да противодействат на инфлацията. Това повлича и сериозно поскъпване на кредитите и за бизнеса, и за домакинствата. У нас заради валутния борд БНБ не може да влияе чрез ОЛП върху пазарните лихви. А тъй като депозитите продължават неудържимо да растат, банките разполагат с все по-големи ресурси, които трябва да "раздвижат", за да им носят доход -  тоест да продават кредити. В това състезание никой не иска да губи нови клиенти и не бърза да вдига лихвите по заемите. Както обясни наскоро известният финансист Левон Хапмарцумян, "банките се дебнат кой ще мигне пръв".

   Иначе още от миналата година наши и чужди експерти, както и БНБ, прогнозират неизбежно увеличение на цената на кредитите и у нас. Въпреки това 2023-а година тръгна с продължаващи понижения. Едва сега започна да се усеща обръщане на тенденцията.  

   БНБ току-що публикува и най-новата статистика за кредитния пазар - за май. Регистрирано е покачване на средната лихва по левовите ипотечни заеми за домакинствата, макар и леко - с 0.06% до 2.6 процента (кредитите в евро са по-скъпи, тъй като лихвите по тях са свързани с европейските пазарни индекси, които са във възход вече доста месеци).   

   На фона на рекордно ниските лихви новите кредити за жилища са отбелязали почти 17% ръст за година.  



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha