Новите коли стават все по-некачествени

Новите коли стават все по-некачествени
Публикация   07:09     04 Юли, 2023 /     akcent.bg   /     542

Това сочи проучване на американската компания J.D. Power

Американската компания за анализи J.D. Power публикува нов рейтинг за качеството на автомобилите за 2023 г. От него става ясно, че нарастването на броя на електронните компоненти води до повече претенции и искове от страна на собствениците на нови автомобили.

В същото време обаче има марки, които отбелязват значителен напредък по отношение на качеството. През тази година рейтингът на марките се оглави от производители, които са част от корпорацията Stellantis - Dodge, Ram и Alfa Romeo. За най-добър автомобил пък беше признат модел на Nissan.

Анализът на J.D. Power за качество на нови автомобили се прави въз основа на събиране на данни от собствениците. В проучването са участвали 93 800 респонденти в САЩ, които през 2023 г. са закупили или взели на лизинг нови превозни средства.

Всеки от тях отговаря на 223 въпроса, разделени в девет категории - екстериор, интериор, седалки, мултимедийна система, климатроник, вторична ергономичност (превключватели, екрани, джойстици и др.), асистенти на водача, опит при шофиране, задвижване. От отговорите се формира рейтинг, наречен PP100, показващ броя на идентифицираните проблеми на 100 превозни средства - съответно колкото по-нисък е PP100, толкова по-добър е един автомобил.

Средният PP100 тази година е 192 точки, което е с 12 точки повече от 2022 г. и с 30 точки повече от 2021 г. Според експертите влошаването на средното ниво на качество се дължи на масовата дигитализация на новите автомобили, която понякога е напълно излишна. Така например шофьорите се оплакват много по-често от дръжките на вратите, защото производителите започнаха да ги усложняват, като поставят плъзгащи се механизми и сензорни клавиши.

Освен това производителите сега щедро оборудват автомобилите с електронни асистенти на водача, но тези асистенти не винаги работят правилно и понякога дразнят шофьора повече, отколкото да му помагат. Най-много оплаквания има за системата за поддържане на лентата, автоматичната система за аварийно спиране и предупреждението за риск от сблъсък.

Връзката между смартфона на водача и операционната система на автомобила все още невинаги работи добре, безжичното зареждане на смартфон често предизвиква критики (оплаквания за прегряване, неудобно местоположение на мястото за поставяне, прекъсване на зареждането).

През тази година лидерите в класацията са Dodge (140 PP100), Ram (141 PP100) и Alfa Romeo (143 PP100). За сравнение, Dodge имаше добър рейтинг миналата година (143 PP100), но Ram и Alfa Romeo направиха истински пробив - през 2022 г. техният рейтинг за качество беше съответно 186 PP100 и 211 PP100.

J.D. Power посочва и най-добрите модели по отношение на качеството във всеки клас автомобили, като абсолютен лидер е седанът Nissan Maxima. Лидерите в отделните сегменти (те са по американски стандарт и се различават от тези в Европа) са както следва:

малки автомобили - Kia Rio

малки премиум автомобили - Audi A3

малки SUV - Buick Encore GX

малки премиум SUV - Audi Q3

компактни автомобили - Kia Forte

компактни премиум автомобили - Lexus IS

компактни SUV - Chevrolet Equinox

компактни премиум SUV - Alfa Romeo Stelvio

компактни спортни автомобили - Mini Cooper

среден клас автомобили - Toyota Camry

среден клас премиум автомобили - Kia Stinger

среден размер SUV - Nissan Murano

премиум SUV от среден клас - Lexus GX

спортни автомобили от среден клас - Chevrolet Camaro

спортни автомобили от премиум клас - Chevrolet Corvette

по-големи премиум автомобили от среден клас - Genesis G80

по-големи SUV от среден размер - Toyota 4Runner

по-голям среден размер премиум джипове - Cadillac XT6

големи премиум автомобили - BMW 8-Series

големи джипове - Chevrolet Tahoe

големи премиум джипове - Cadillac Escalade

средни пикапи - Ford Ranger

големи пикапи - Ram 1500

миниванове - Kia Carnival



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha