Понеделник, 13 Май 2024

Дацов: Хазна се пълни с развиване на икономиката, а не с пиар трикове

Дацов: Хазна се пълни с развиване на икономиката, а не с пиар трикове
Публикация   10:50     30 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     301

   „Хазната се пълни като се развива икономиката и като дадеш стабилност на хората. Това са пиар трикове, които бъркат в джоба ни. Всеки знае, че тези изисквания никой няма да ги спазва, но можеш да бъдеш глобен“. Така финансистът и бивш зам.-министър Любомир Дацов коментира в ефира на Euronews Bulgaria проекта на държавен бюджет за тази година и някои от лансираните от Асен Василев мерки в него, като тази да не се плаща сметка в ресторант, ако за сметката не бъде издадена касова бележка.

   Според Дацов по този начин и таксите за счетоводителите ще се вдигнат двойно. „Ти като генерираш двойно и тройно повече работа- това си е разход. България и Чехия са на първо и второ място по разходи на бизнеса“, даде пример той. И допълни: „Някои от мерките са от странни по-странни“.

   По мнението му „икономическата стабилност е политическа цел".

   Този бюджет с 3% дефицит трябва да е балансиран. Но вътре в него няма реформи. Има нагаждания, за да бъде постигната една цел, но сериозна реформа и идея как ще се върви през следващите 3 г., липсва. Любомир Дацов, финансист

   Една от причините за доста високата инфлация е, че предварително бяха надути доходите. Натискът на масата на доходите влияе на тази инфлация. Ще имаме значително по-висока инфлация - близо 9% за тази година, посочи експертът.

   По отношение на опразнената хазна и запълването на бюджета, той коментира, че е „скептичен за това, което ще се случи“. „Не виждам какво съществено ще се промени. Сложили са в приходната част евентуални приходи от плана за развитие, 100% от предприятията. Как от енергетиката ще извадиш толкова много пари? Има политически натиск за разбиване на системата на енергетиката“.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha