Газът поевтинява с 8 вместо с 12% през юли

Газът поевтинява с 8 вместо с 12% през юли
Публикация   14:48     29 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     274

   Природният газ ще поевтинее с около 8 процента през юли и ще се продава за около 60.5 лв. за мегаватчас. Това обяви изпълнителният директор на „Булгаргаз“ Деница Златева по време на общественото обсъждане на цените.

   Първоначалните разчети на държавното дружество предвиждаха понижение с 12 на сто, но газът на международните борси е поскъпнал, което се отразява и на цените у нас, обясни Златева. Окончателното си  предложение "Булгаргаз" ще направи на 1 юли, когато и Комисията за енергийно и водно регулиране ще излезе с решение за цените.

   В ценовия микс за юли е включено цялото договорено количество азерски природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), съгласно дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 72,2 % от потреблението за месеца и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво.

   „Булгаргаз“ е сключил за м. юли един договор за доставка на втечнен природен газ (ВПГ) с търговец от региона, след тръжна процедура, при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане.

Тагове : газ , цена , юли ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha