Понеделник, 13 Май 2024

Сафари М на Пламен Генчев домакинства началото на жътвата и проекта „Хляб на мира"

   Сафари М на Пламен Генчев домакинства началото на жътвата и проекта „Хляб на мира
Публикация   17:02     28 Юни, 2023 /     Текст и снмки: Румен НИКОЛАЕВ   /     908

Кметът на Сливо поле: Откриването на жътва 2023 е под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“.

  С пресъздаване на народния ритуал „зажънване“ в село Борисово, община Сливо поле бе даден стартът на националната жътвена кампания за тази година.  

  Министърът на земеделието и храните пожела  много добра реколта с високо качество, като с общи усилия ще се търсят и нови пазари за нея. Припомняме, че през миналата година експортът на зърно е възлизал на около 4 милиона тона, като през тази очакванията са за ръст до около общ износ на подобни култури от 6 милиона тона. Министър Вътев бе категоричен, че основната цел за земеделците трябва да бъде пазарната реализация, а не получаването на субсидии, които трябва да се използват основно за подпомагане. „С усилието на целия дипломатически и търговски елит се опитваме да постигнем нови пазари“, тата той коментира и ситуацията със забавянето на износа на българско зърно към момента, поради увеличения украински внос.

   Министърът ще работи активно и за внедряването на науката в аграрния бизнес, така че да се постигне по-висок добив. По неговите думи в Консултативния съвет по зърно предстои да бъдат включени и представители на производители на растителни масла, т.е. преработватели на слънчоглед. Подобни съвети ще има още по плодове и зеленчуци, технически култури, мляко и месо, както и в останалите сфери на земеделието и животновъдството.

                                                      

   Домакини на събитието бяха Регионалния съюз на фермерите „Дунавско зърно“ с председател Милен Коев и собственикът на фирма „Сафари М“ Пламен Генчев, заместник председател на сдружението.

                                                     

    Милен Коев пожела следващите поколения да работят със същата любов и всеотдайност, с която са работили преди тях, както и жътвата да е спорна, а годината доходоносна. "Искам да припомня една стара мъдрост, която съм чувал от моите дядовци: Ние не наследяваме земята от нашите предци, а я вземаме на заем от нашите деца".

От своя страна Пламен Генчев изрази надежда през стопанската година да има берекет, здраве и всички да бъдат благословени.

                                                   

   На събитието беше и Илия Проданов, председател на Националната асоциация на зърнопроизводителите в България и съветник на министъра. Той отправи пожелания кампанията да е успешна, а реколтата да е благоприятна. „Нека бъдем заедно и обединени. Националната асоциация ще продължи да подкрепя всеки зърнопроизводител“, каза Проданов.

                                                     

   Откриването на жътва 2023  е под мотото „С добро в сърцето, с любов на полето“. Какъв по-подходящ наслов за жътвата  в  Борисовските ниви!  Това каза  кметът на Община Сливо поле Валентин Атанасов Той припомни, че  Община Сливо поле води началото си именно от това землище, където около един турски чифлик са се заселили трудолюбиви хора, обичащи земята. А името  „Сливо“ поле, според преданията, произлиза от турската дума  „добро“ поле.

       Добри са ни полята, защото и хората  ни са добри – умеят, знаят,    обичат, и не се отказват  при никакви трудности, каза още Атанасов. Трудолюбие несъмнено е другото име  и на г-н Пламен Генчев, същинският домакин на първата жътва тази година.

         Според народната традиция, жътвата трябва  да започне в хубав ден – понеделник или сряда. Днес е сряда! Г-н  Пламен Генчев и механизаторите му  са  тук, готови за старта на жътвената кампания! Времето е с нас!  Сполай ви, работливи хора!

 Полята ни са добри, защото хората ни са добри. „Те умеят, знаят и не се отказват при никакви трудности. Спорна жътва, едро жито и да препълним хамбарите“, каза Атанасов и сподели, че зърнопроизводителите от региона разчитат на подкрепата на министъра и неговата правилна политика. „Сита година, благословен хляб и да спори работата“, допълни още Атанасов.

Заедно с откриването на жътвената кампания бе направено и ритуалното зажънване на ръжта по международния проект „Хляб на мира“.

                                                    

   Проектът „Хляб на мира" е европейска инициатива, в която се включват дванадесет държави от Централна и Източна Европа, включително и България. Проектът започва през 2014 г. по повод 25-та годишнина от падането на Берлинската стена и Желязната завеса.

                                                 

Празнична програма допълни доброто настроение на гостите. Малчугани от ДГ в Голямо Враново танцуваха. Всъщност ритуалът по „зажънване“ бе съпътстван от богата културна програма на местни творчески състави.

  Събитието олицетворява премахването на политическите и икономическите граници и преодоляването на разделението.

                                                      

     Тържествен водосвет бе отслужен за здраве и берекет за началото на кампанията от Негово Преосвещенство Главиницкия епископ Макарий, викарий на Русенския митрополит Негово Високопреосвещенство Наум и свещеници от Русенската Света Митрополия.

С изпълнение на професионална танцова формация Русчук бе закрита и празничната част на събитието.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha