Вторник, 30 Април 2024

Самодейци от читалището в Чилнов участваха в инициативата „Мегдан назаем” в Етъра

Самодейци от читалището в Чилнов участваха в инициативата  „Мегдан назаем” в Етъра
Публикация   16:06     26 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     678

    снимки: РИМ- Етър, Габрово

  На Еньовден, в Регионален етнографски музей на открито „Етър“, самодейци при Народно читалище „Светлина-1927”от двемогилското село Чилнов представиха своите бит, традиции и култура. Със специфичния си хърцойски диалект  те пресъздадоха Еньовден, представиха  булчински чеиз, фолклорни изпълнения и игри на песен, 10  обредни хлябове с оформянето на детайлите върху тях.

   Демонстрация на занаяти, поминъци и умения бяха:

- плетене на 5 куки, на 2 куки, на 1 кука;

- бране на билки, представяне на 25 билки;

- предене с хурка и вретено, намотаване на прежда с аршин;

- представяне на детската игра „колибка”/подреждане на кученчита/;

-чепкане на вълна на дарак;

- чукане на червен пипер на стъпа с черясло;

- приготвяне на лумбур-тумбур-това е разхладителната напитка, които нашите предци са носели на нивата/вода,захар,оцет/ и накрая се слага сода бикарбонат/питена мая/ за да стане леко трапчива и газирана.

- посрещане на гостите по чилновски с еньоовски чай с мед;

- описания на хърцойска носия;

-чукане и заточване на коса с бруст;

   Поканата за участие в Националната инициатива „Мегдан назаем”на РИМ „Етър”, Габрово е дошла от ръководството на музея, чрез Искра Тодорова-уредник в отдел „Етнография” на  Исторически музей Русе. От 2 май 2023 самодейците от чилновското читалище се готвят за участие. Гордеем се с това, което направихме.

   Всичко постигнахме с много труд, който си заслужаваше.Обичта в очите на хората, жадните за информация деца, усмихнатите туристи, на всички които ценят автентичното-благодарим.

   Благодарим и на нашите приятели от Клуб за  български хора „Нашенци” Русе с ръководител Венциалав Неделчев за подкрепата, която ни оказаха в този важен за нас ден. Уверително получихме от РИМ „Етър” за принос в съхраняване на нематериалното културно наследство.

    Галя Додева е  ръководител на Група за изворен фолклор „Чилновченки” и секретар на НЧ „Светлина-1927”, село Чилнов, община Две могили



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha