Вторник, 14 Май 2024

Георги Кръстев: Тревожно е забавянето на Плановете за управление на речните басейни! Ще загубим ли европейско финансиране?

Георги Кръстев: Тревожно е забавянето на Плановете за управление на речните басейни! Ще загубим ли европейско финансиране?
Публикация   15:57     27 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     292

   27/06/2023, София Георги Кръстев, депутат от ГЕРБ, изрази тревога относно забавянето при изготвянето и приемането на Плановете за управление на речните басейни в България. Той постави въпроси относно етапите на проектите и сроковете за провеждане на необходимите процедури за обсъждане и съгласуване, както и за приемането им от Министерски съвет.

   "Тревожно е да видим забавянето в изготвянето на Плановете за управление на речните басейни. Тези стратегически документи са от решаващо значение за опазването на нашите водни ресурси и за съответствието ни с европейското законодателство. Също така, те представляват важен инструмент за разработване на мерки и политики, които влияят на различни сектори и региони в страната." - заяви Кръстев.

  Въпреки установените работни графици и програми, с ясно посочени срокове, до момента са проведени само дискусионни срещи, което представлява едва четвъртата от десетте необходими стъпки за приключването на процеса. Кръстев подчерта значението на внимателното планиране и изпълнение на стратегическите мерки, свързани с водното управление.

   Република България е една от страните, за които през 2023 г. Европейската комисия откри нови наказателни процедури в областта на управление на водите, в т.ч. неизпълнение на задължението за докладване на третите Планове за управление на речните басейни за периода 2022-2027 г.

   ПУРБ са важно условие и за реализиране на инициативите на бизнеса, които следва да се осъществяват в съответствие с действащи планове за управление.

   Кръстев изиска от министъра отговор на въпросите: На какъв етап са проектите на Плановете за управление на речните басейни и в какви срокове се планира да се проведат изискуемите процедури по обсъждането и съгласуването им, респективно предложение за приемане от Министерски съвет; Какви действия ще предприеме Вашето министерство по отношение на наказателната процедура на Европейската комисия от м. февруари 2023 г.;  Може ли да се очаква загуба на финансирането на тези планове с европейски средства.  

   В отговора си министърът на околната среда и водите Юлиян Попов увери, че целта на министерството е да приключи работата по плановете за управление на риска от наводнения до края на 2023 г., осигурявайки успешното завършване на проектите, финансирани чрез Оперативна програма за околната среда 2014-2020 г. “Систематично анализираме рисковите проекти и пренасочваме финансовите средства към други проекти, които могат да бъдат реализирани в срок. Нашата цел е да предотвратим загубата на финансирането на Плановете за управление на речните басейни и плановете за управление на риска от наводнения с европейски средства." – посочи Попов.

   Устойчивото управление на водите е от съществено значение за България. То не само гарантира съответствие с европейското законодателство и опазване на водните ресурси, но и подпомага развитието на междусекторни и регионални политики. Стабилното управление на водите осигурява екологично състояние, водни услуги за бизнеса и защита от наводнения. Необходимо е да се инвестира в устойчиви практики и мерки за оптимално използване и опазване на водните ресурси в страната.



Коментари

  •     Янков 

    Замоли леля си Деса да ти измисли друга тема,защото с тази вече стана банален на русенските читатели.

Коментирай

   captcha

Прочети още