Вторник, 21 Май 2024

Национално откриване на жътвената кампания 2023 и зажънване на ръжта по проект ,,Хляб на мира" в Борисово

Национално откриване на жътвената кампания 2023 и зажънване на ръжта по проект ,,Хляб на мира
Публикация   14:38     27 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     206

Министърът на земеделието Вътев ще участва в традицията, която ще пресъздаде народния обичай

   Началото на жътвата е традиционно ежегодно събитие в духа на българските фолклорни традиции. Тази година начионалното откриване ще бъде в с. Борисово, община Сливо поле, Русенско, на нива на земеделеца Пламен Генчев.

  Идеята на празника е да популяризира този важен момент от работата на земеделския производител, да се отдаде почит към земята и да се припомни, че "хлябът е насъщен".

   Над 200 земеделски производители и гости от областта и от страната ще бъдат за началото на тържеството, началото на което ще даде министърът на земеделието Кирил Вътев.

  Заедно с откриване на жътва 2023 ще се направи ритуално зажънване на ръжта от представителни на  пенсионерските клубове в селата Борисово и Малко Враново по международен проект "Хляб на мира".

  Проектът представлява европейска инициатива, която включва 12 държави от Централна и Източна Европа и България е една от тях.

  Започва през 2014 г. по повод  25 години от падането на Берлинската страна и Желязната завеса.Събитието олицитворява премахването на политическите и икономически граници и преодоляване на разделението. Основната роля на "Хляб на мира" е да фокусира общественото внимание върху ползите от сътрудничеството и обединението на държавите в рамките на ЕС.

  В България в проекта са включени 20 земеделски организации от различни области, като Регионален съюз на фермерите "Дунавско зърно" е една от тях. Всяка година домакините се сменят и вероятността Русенско отново да е домакин на това събитие е след 20 години, каза пред Акцент. БГ Пламен Генчев, собственик на Сафари- М.

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha