Четвъртък, 9 Май 2024

Румънците смаяха българските си колеги в СБРЕК с изненадващо признание относно фериботната връзка Русе- Гюргево

Румънците смаяха българските си колеги в СБРЕК с изненадващо признание относно фериботната връзка Русе- Гюргево
Публикация   14:29     26 Юни, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     1149

Северната ни съседка не е готова с пункта на РО-РО терминала в Гюргево, въпреки че е обнародвана нота в ДВ през октомври миналата година

 

   Позицията на румънската страна силно е изненадала участниците от българска страна в Смесената българо- румънска експертна комисия, която заседава миналата седмица в румънския град Оршова. Новината бе потвърдена от участвали в работата на комисията.

   След като още през 29.04.2022 е.подписано за откриване на ГКПП Моканашу ( ферибота) Споразумение между транспортните министерства на България и Румъния за превоз с кораби по р. Дунав относно изграждането и пускане в експлоатация на фериботната връзка Русе- Гюргево, през октомври България и Румъния разменят ноти, публикувани в държавен вестник на двете държави. Така е гарантирано на правителствено ниво фериботната връзка реално да бъде възстановена.

Сега, след като вече бе подписан и тристранен договор след като са били извършени инпроби  между българския и румънския оператори на терминала и на „Пристанищен комплекс- Русе, се е очаквало да бъде дадена зелена светлина и да започне дейност.

   Румънската страна обаче е заявила по време на срещата миналата седмица, че НЯМА правителствено постановление, с което да бъде разкрит пункт.

   Всичко това единствено и недвусмислено говори, че в случая не е изпълнена т. 6 от Споразумението. Чисто документално. А неофициално се прибавят още професионални мнения към тези на евродепутатите Андрей Новаков и Радан Кънев, че румънската страна няма интерес и не развива инфраструктура в южната си част. Причината- чисто икономическа.

   Но притеснителното в случая е, че на всякакви нива валят декларации, включително и местните старейшини,  как България и Румъния заедно ще влизаме в Шенген, до месеци буквално, а в същото време фериботната връзка се спъва от липсата на митнически и граничен пунктове, каквито би трябвало да няма.

     Още за Споразумението:

  Румънското правителство одобри в четвъртък споразумение с Република България за откриване на фериботен граничен пункт Гюргево-Русе на румънско-българската държавна граница, предаде агенция Аджерпрес.

   Нормативният акт предвижда създаване на нов граничен контролно-пропускателен пункт при Гюргево-Русе за превоз на превозни средства и пътници с ферибот.
     "Създаването на нов граничен контролно-пропускателен пункт е обосновано от засилването на трафика на съществуващия граничен контролно-пропускателен пункт между Гюргево и Русе, както и от увеличаването на времето за изчакване и затрудненията", посочва румънското правителство.
          Граничният контролно-пропускателен пункт ще бъде открит, след като двете страни осигурят подходящата инфраструктура, както и съответните технически средства и материали, оборудване и персонал, се посочва още в прессъобщението на румънското правителство.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още