Вторник, 14 Май 2024

Искрен Веселинов: От толкова много напъни за борба с корупцията не останаха некорумпирани

Искрен Веселинов: От толкова много напъни за борба с корупцията не останаха некорумпирани
Публикация   13:17     25 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     248

   „От толкова много напъни за борба с корупцията не останаха некорумпирани“, коментира съпредседателят на ВМРО и бивш депутат от Русе Искрен Веселинов в профила си във фейсбук. Поводът за коментара е приетият на първо четете вчера т.нар. антикорупционен закон.
Според него се предвижда действащата държавна антикорупционна комисия КПКОНПИ да бъде разделена на Комисия за противодействие на корупцията и Комисия за отнемане на незаконно придобито имущество, които ще са независими една от друга. Комисията ще разследва корупционни престъпления като назначава разследващи инспектори, които ще извършват оперативно-издирвателна дейност. В проектозакона са изредени 51 категории лица, заемащи публични длъжности, които ще бъдат обект на работа на комисията – от президента, депутатите и членовете на правителството, през висшите магистрати и членовете на регулаторни органи, до лидерите на политически партии, получаващи държавна субсидия.

   Именно тези нови функции и структура дават основание на Веселинов да определя тази промяна като създаване на „бухалка“.
„Но истината е, че се създава поредната бухалка, която да се управлява ротационно от ГЕРБ – ППДБ – ДПС. И поредната мимикрия за борба с корупцията. И поредната мимикрия на съдебна реформа…“, пише той.

   Веселинов коментира още в личния си профил освен целенасочеността и целесъобразността на антикорупционния закон:
„Борците срещу корупцията“ обаче не виждат причината, а предлагат борба с последиците. За тях виновна е съдебната система, която не произнася осъдителни присъди срещу политици, затова и предлагат създаване на квазиоргани.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha