Четвъртък, 22 Февруари 2024

Явор Сидеров: За 24 часа нямаше никакво съмнение, че България е на правилното място - в НАТО

 Явор Сидеров: За 24 часа нямаше никакво съмнение, че България е на правилното място - в НАТО
Публикация   17:21     25 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     299

"Остана общото усещане за нестабилност и несигурност в Русия и за разклащане на стола на Путин"

"Президентът Румен Радев много бързо преоткри НАТО като източник за сигурност за България в този напрегнат момент. От тази гледна точка - вчерашният ден беше много полезен за България, защото за едни 24 часа нямаше никакво съмнение, че България е на правилното място". 

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" анализаторът Явор Сидеров в коментар на т.нар. поход за справедливост към Москва на Евгений Пригожин и неговата армия "Вагнер".

По думите му "най-крайните привърженици на Путин в първите часове бяха в ступор в първите няколко часа, защото случващото се приличаше категорично на метеж":

"Настъпи объркване и преди нещата да се изяснят, всичко приключи. ... Българската позиция - на държавата и на гражданите - би следвало да е диктувана от това какво е добро за нас, а не от това какъв е Путин или Пригожин. Няколко неща са основни и се открояват - България има интерес от демократична и свободна Русия, но категорично не сме близо до това. При един срив на руската държава има редица опасности за България. Прави ли ни това привърженици на режима на Путин? Не, не ни прави. Ако приемем, че Путин на този етап

Според Сидеров от това, което ще последва, ще разберем каква е истината за този опит за преврат:

"Ако Путин затегне нещата в Русия и започнат преследвания на политически противници на режима, тези, които са останали, защото вече не са много, ако започне чистка във висшия команден състав на армията - вероятно е или да се възползва от възможността, която Пригожин му даде, и по някакъв начин са си взаимодействали". 

Той подчерта, че общото усещане, което оставя случилото се в Русия, е за нестабилност и несигурност в държавата, за разклащане на стола на Путин.

   Явор Сидеров коментира и политическата ситуация в България:

   "Коалиционно споразумение с много точки, каквото има в Германия, това е добрият вариант. Когато се преговаряше за коалицията ПП-ДБ/ГЕРБ-СДС беше задължително да се разпише до последната точка какво се съгласяват да свършат двете сили в нея. Да се разпишат дори и назначенията - от еврокомисар и шеф на БНБ чак до директори на дирекции".

   Той подчерта, че на никого не е приятно да вижда политически действия, които са диаметрално противоположни на правените преди това заявки от същите политици:

   "Всичко зависи от целта. Ако човек мисли стратегически и държавнически, той трябва да се изплаши много в момента, защото България е на пресечната точка на страшно много проблеми, в които може да затъне".

   По думите на анализатора реалната битка не е на ниво Николай Денков - Мария Габриел, които казват, че работят отлично заедно, а на ниво партии, мнозинства и назначения в администрацията

   "Това, което има значение, е партийните лидери да се отрезвят и да разберат, че от успеха на това правителство зависи не просто политическата им съдба. Би следвало да се разберат, защото след шока, който създадоха с това, че изобщо влизат в коалиция помежду си, че ненавършили и месец във властта, те вече са в разпра, остава и да се разпаднат! И да ни върнат в изходното положение на служебно правителство и на предсрочни избори. Това би било изключителна безотговорност". 

Тагове : Сидеров , ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha