Четвъртък, 9 Май 2024

Кметове на общини от ГЕРБ настояват за диалог и работеща комуникация с изпълнителната власт

Кметове на общини от ГЕРБ настояват за диалог и работеща комуникация с изпълнителната власт
Публикация   18:30     24 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     244

 

   "Общините минаха през всички възможни кризи – ковид епидемията, нарастващата инфлация, войната в Украйна, но устояха и доказаха, че са най-стабилните структури. Неслучайно днешното национално съвещание на всички общински кметове, избрани от ГЕРБ, на народните представители от коалицията ГЕРБ-СДС и на младежките организации на ГЕРБ е във Велико Търново, в сградата на читалище „Надежда“, където за първи път у нас е изписан надписът „Съединението прави силата“, каза в приветствието си кметът Даниел Панов.

   По думите му днес повече от всякога е нужно да има редовно правителство с работещо Народно събрание. Той отбеляза, че това е бил и основният ангажимент на ГЕРБ-СДС през последната кампания. "Това правителство обаче трябва да знае едно – ние, кметовете, няма да допуснем онази липса на комуникация, липса на диалог, онова блокиране на местната власт, което се случваше осем месеца по времето на предишното редовно правителство", посочи Панов. От държавата искаме само едно – комуникация, диалог, заедно да намираме решенията, заедно да работим за по-добрия облик на градовете и регионите, допълни той.

   Все още не е решен проблемът с компенсирането на плащанията, свързани с инфлацията. В момента, всички общини работим в условия на липса на бюджет и всеки един подпис под документ, прави всеки кмет уязвим, каза кметът на Бургас Димитър Николов. Въпреки това, ние, представителите на местната власт стискахме зъби, затягахме колани, но се справихме и удържахме на това безвластие, каза Николов. И допълни, че към момента така наречените финансови корекции са единствената форма на финансиране. Побратимени на Бургас градове, членове на ЕС, вече завършват своите проекти по Плана за възстановяване и устойчивост и ни канят на своите заключителни събития, а ние не можем да ги поканим дори на старта на даден проект. Най-големият ни страх е, че може да продължи безвремието и липсата на правила. Когато имаме работещи програми и правила, ние можем да се конкурираме честно и почтено и да си решаваме проблемите, допълни той.

   В парламента 69 народни представители от ГЕРБ-СДС всеки работен ден търсят диалог, за да се създадат правилата по които ще работят институциите и местната власт, каза председателят на парламентарната група на ГЕРБ-СДС Десислава Атанасова. „Ултиматумите и условията са просто част от една игра, а ние в подобни неща не участваме, защото сме с ясната отговорност за това, че на България й е нужно правителство, разум, път и хора, които могат да отстояват националните интереси“, каза Атанасова. Ние водихме разговорите, спазвахме интересите, въпреки ясната сметка, че това носи щета на ГЕРБ и на коалиционните партньори от СДС, отбеляза тя. И подчерта, че парламентарната група спазва общата законодателна програма.

   Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни пред представителите на местната власт, че много компромиси са били направени именно заради целта България да има редовно правителство.  Той посочи, че ако правителството бъде свалено сега, отново ще има служебно, назначено от президента, без парламент. Той посочи, че противопоставянията не са необходими, защото държавата има нужда от спокойствие. „На хората им писна от войни, искат нещо да се работи“, каза Борисов. Според него, за да има сигурност, е нужно да се подпише подробно коалиционно споразумение между ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ.

   Вицепремиерът Мария Габриел каза пред участниците в съвещанието, че комуникацията не е налагане на мнение, а начин за търсене на най-доброто решение. Тя припомни, че общата декларацията между нея и премиера академик Денков е базирана на национално отговорното управление, с една обща цел - обединение и европейско развитие на България. "Подмяната на този национално отговорен дневен ред с личен и преследващ користни цели, ще бъде безмилостно критикуван не само от нас, но и от българските граждани", заяви Мария Габриел.



Коментари

  •     Дочев 

    От снимката разбираме,че Д. Николов мисли със своята глава,затова не гледа към "класната"!

  •     Читател 

    Кириле,ти си го изпра!

Коментирай

   captcha