Понеделник, 13 Май 2024

Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, подари на младите в Русе много настроение с Хепънинг

Инициативата ,,Заедно да спасим децата и Русе от дрогата,, подари на младите в Русе много настроение с Хепънинг
Публикация   08:36     24 Юни, 2023 /      Текст и снимки: Румен НИКОЛАЕВ   /     635

Събитието с участието на Дивна и Боян Тодоров се проведе в навечерието на Еньовден и на Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици

   Няма по-голяма награда от това да видиш младостта на сцената и на площада, демонстрирайки творчески и професионални умения в рамките на инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата”.

    Не може да не почувстваш удовлетворение от изпълненията при безвъзмездното участие на Дивна и Боян Тодоров, които дариха на русенци свои песни и настроение.

  Въпреки високите температури, индивидуалните и колективни танцови и вокални изпълненията срещнаха подкрепата на младите хора в града, характерна за формата „хепънинг”.

                                

  Младите водещите Ивана Керанова и Тодор Лазаров също бяха част от благотворителността и показаха своя професионализъм на актьори от класа.

  Още в началото бе споделен разказ на един баща, споделил пред двама русенски журналисти коварните последствия от злоупотребата с наркотични вещества:

...Истината е, че наркотиците са нещо много коварно и всеки може да се подхлъзне", казва мъжът.

    Той съветва всички родители да не подценяват проблема. "Проблемът е много сериозен. Родителите да не слушат децата си какво им обясняват, защото те са много манипулативни. Ако имат и най-малкото съмнение, да им правят дори тестове, за да разберат рано за проблема. Необходим е много голям контрол. Друг изход от ситуацията не виждам.

Защото в един момент се получава така, че забързани в ежедневието си, опитвайки да градим кариера или да правим бизнес, за да оставим нещо на децата си, трябва да продаваме всичко, за да ги лекуваме. Много е страшно, много е страшно...",

И изпълненията, и дейностите в работилничките на площада имаха за цел да покажат на подрастващите в Русе, че има достатъчно много възможности за личностна изява и осмисляне на свободното време.

  Ето и подкрепилите благородното събитие в навечерието на Еньовден и на Международния ден за борба със злоупотребата с наркотици.

Мажоретен състав EXTREME с ръководител Вероника Миланова

                              

 Балет Импулс с ръководител Петя Бонева

                             

    Аниматори от ПГ по туризъм с изпълнение на зумба

                                     

   Боян Тодоров този път се изяви като певец

                                    

Дария Стефанова от вокална група „Приста“ с ръководител Доротея Бальовска

                                   

УШУ демонстрация на деца към Общински младежки дом

                                   

Студио за поп и джаз пеене „Икономов“ с ръководител маестро Вили Икономов

 

Хор на НУИ „Проф. Веселин Стоянов“

ФТТ „Найден Киров“ с главен художествен ръководител Богдан Донев

 

 Ревю на ученици от ПГО „Недка Иван Лазарова“

  The Center с ръководител Йоанна Парашкевова

                                

                  Дивна

   Тази организация не случайно наречена Инициатива, а не проект или кампания. Целта е постоянно цялото общество- ученици, родители, институции, да се ангажира с здравето и живота на младите хора преди всичко в тийнейджърска възраст, като всички прояви се организират и правят БЕЗВЪЗМЕЗДНО от страна на участниците.

    Оценявайки важността на темата и необходимостта от общи действия на обществото подкрепа и участие в нея безрезервно към момента в нея вземат:

Идеен инициатор: АКЦЕНТ.БГ с главен редактор Румен Николаев

РУО – Русе в лицето на неговия началник д-р Росица Георгиева,

БЧК- Русе с директор Антоанета Ябанозова

УМБАЛ „Медика” в лицето на адм. директор Алисе Муртезова

РЗИ- Русе- д-р Юстинянова

Общински младежки дом с директор Красимира Николаев

Община Русе в лицето на Превантивно информационния център към Общински съвет за борба с наркотичните вещества

ОД на МВР- Русе

   Ето и работилничките към събитието:

     РЗИ – РУСЕ И превантивно- информационен център ПИЦ – РУСЕ

- здравнообразователни материали;

                           

- дихателен тест за измерване на остатъчни карбоксихемоглубин и въглероден оксид в издишван въздух на пушачи и непушачи с апарат  Smokerlyzer;

- демонстрация на промяна в сензорните възприятия за отстояния на обектите и координация при употреба на ПАВ с "алкоочила";

                МЛАДЕЖКИ ДОМ – РУСЕ

  Информационна шатра на Младежки дом Русе за клубовете и дейностите, които се предлагат на децата и младите хора на Русе, както и информация за участие в програми за мобилност и възможност за обучение в България и чужбина за младежи на възраст от 13 до 29 години чрез програмите Еразъм + и Европейски корпус за солидарност.

    Арт ателие – заедно с доброволците може да си направите карнавален грим, да си изплетете гривничка и да си изработите картичка със специална изобразителна техника. 

  Шах  с децата от шах клуба към Общински младежки дом Русе, с ръководител Ростислав Раев.

                         

     БМЧК – РУСЕ

Пункт „Първа Помощ“, където доброволци показаха различни начини за оказване на първа помощ съобразно възрастта на участващите.

                           

   Пункт „Добротата в нас“  беше място за дискусии как трябва да се постъпва в определени ситуации, чрез предварително подготвени казуси, базирани на хуманните ценности.

  Пункт „Екология“ в който предварително събрани „чисти“ отпадъци бяха разхвърляни, а децата трябваше да разделят правилно отпадъците според това към кой от контейнерите спада той.

           Професионална гимназия по дървообработване и вътрешна архитектура „ЙОСИФ ВОНДРАК“ - Русе

                                      

  В края на концерта зам. кметът Димитър Недев подари букет от името на кмета Пенчо и от свое има на Дивна. Удовлетворение от хоказаното на сцената и на площада изрази и колегата му, зам. кметът по образование, здравеопазване и култура Енчо Енчев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha