Напрежението между двете управляващи коалиции – ПП-ДБ и ГЕРБ-СДС не стихва, а тази сутрин дори „изби“ към заявка от страна на парламентарната група на ПП-ДБ, че ще бойкотира пленарното заседание. Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов от своя страна коментира пред репортери – „нали никой не съмнява, че ротация няма да има“ относно смяната на премиера Николай Денков с Мария Габриел след 8 месеца.

   „Няма да влезем в зала, защото ясно предупредихме, че нещата, които се случват в последните дни са недопустими. Първо, едно от най-големите събития от последните 2 седмици, беше подмяната на Гешев със Сарафов. Искахме да бъде изслушан в НС правосъдният министър. Бяхме блокирани от скритото мнозинство на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“, обяви съпредседателят на ПП Кирил Петков, цитиран от БГНЕС.

   После припомни блокирането на изслушването в правната комисия на правосъдния министър в сряда. „Антикорупционният закон, при който имахме договорка, че двата закона ще бъдат вкарани заедно, нашият закон беше отхвърлен със същото това мнозинство. Така не може да продължава“, закани се Петков.

„Ако някой си мисли, че докато имаме правителство, че цената ще е във всички регулатори хората да са заменени от това скрито мнозинство, много се лъже. Няма как да дадем контролите на държавата в ръцете на това мнозинство без да обсъждаме. Българската държава не заслужава в следващите 5 години да има регулатори, които са същите отпреди“, допълни той.

„Нали никой не се съмнява, че ротация няма да има“, коментира пред репортери Бойко Борисов. Според него те правят всичко това, "което е в записа" (изтеклият запис от заседание на ПП – б. р.) - смяна на кадри в министерствата, в агенциите, регулаторите и "навсякъде назначават свои хора".
   Борисов заяви, че трябва да се подпише споразумение за съвместно управление.

   Той се зарече, че „няма да свали правителството, въпреки разногласията“.

   Коментира, че се е запознал с Лена Бориславова, като по думите му е разбрал истинските намерения на ПП - "да управляват държавата еднолично, както парламента, законодателната власт, регулаторните органи. С 36 депутата всичко, което може да се командва.
Борисов каза още, че имат разногласия за управлението на БНБ. ГЕРБ са за оставането на поста на Димитър Радев, докато по думите му ПП имат други предложения.

   Относно заявеното от президента Радев тази сутрин, Борисов посочи, че „по никакъв начин не тласкаме държавата към война. Целият демократичен свят помага на Украйна, кой с каквото може. От първия ден на войната България изнася огромно количество оръжие за Украйна“.
   "Разликата между производствената, търговска цена и доставката е два пъти. Някой през цялото време изнася оръжие, а в същото време някои комисионери лапат от 40 до 100% печалби", каза бившият премиер.