В ЕС сдружаването в кооперативи е 10 на сто, докато в България е по-малко от 0,5 на сто

В ЕС сдружаването в кооперативи е 10 на сто, докато в България е по-малко от 0,5 на сто
Публикация   18:43     22 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     248

    Създаването на кооперативи се неглижира в България, каза  съпредседателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) Симеон Караколев по време на третия ден от форума "Зелена седмица 2023" ("Green Week 2023"), посветен на зеления преход в страните от Централна и Източна Европа и енергийната свързаност, зеленото финансиране и иновациите, който се провежда в София. Организатори са dir.bg и 3E News.

   Кооперативите са единствената според мен устойчива алтернатива на българските земеделски производители от сектор "Животновъдство", вероятно и от сектор "Плодове и зеленчуци", защото в Европа най-големите и най-могъщите структури са точно кооперативите. Това е нещо, неглижирано в България, подчерта той.

    Караколев цитира данни, според които в България в момента групите и организациите на производители са около 80. Броят фермери, които членуват в тях, е около 500 от над 60 000 регистрирани земеделски производители в България.

   Според Караколев за малките фермери е много важно да участват в такава структура.

   Той направи сравнение с ЕС, където сдружаването е 10 процента, докато в България е по-малко от 0,5 процента.

   По думите на съпредседателя на НОКА една от най-основни задачи на организацията е да концентрира производството и предлагането на суровина.

   "Държавата говори за сдружаване, но когато имаш готов проект, не можеш да намериш банка, която да те финансира, защото си "рисков субект". Трябва целият процес по подпомагане на това сдружаване в България да се промени", сподели Караколев и изрази мнение, че тук трябва да се включи и Българската банка за развитие. 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha