Наталия Кръстева: Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си към България и Румъния за пълноправно членство в Шенген!

Наталия Кръстева: Крайно време е ЕС да изпълни ангажимента си към България и Румъния за пълноправно членство в Шенген!
Публикация   15:56     22 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     270

   На провелото се на 22 юни 2023 г. в Гюргево съвместно заседание на общинските съвети на Русе и Гюргево зам.-председателят на Обс–Русе и зам.-председател на групата общински съветници от ПП ГЕРБ Наталия Кръстева направи изказване по темата за присъединяване към Шенгенското пространство на Република България и Румъния: За това съобщават от офиса на ГЕРБ в Русе

          Уважаеми колеги,

   Разбирайки важността на историческия момент и своята отговорност като общински съветници в Общински съвет-Русе и членове на най-голямата парламентарно представена политическа партия в България, ние заявяваме своята решимост и дълбоко разбиране за необходимостта от едновременното присъединяване на България и Румъния към Шенгенското пространство.

   Изградените трайни партньорски и добросъседски отношения между граничните общини Русе и Гюргево на двете съседни държави са едно от важните свидетелства за нашата готовност и отговорност към влизането ни в Шенген.

   Според ЕК Румъния и България винаги са били основни участници в непрекъснатото развитие на достиженията на правото от Шенген и затова е крайно време ЕС да изпълни ангажимента си да предостави на двете държави-членки пълноправно членство в Шенгенското пространство.

   В доклада на Еврокомисията е записано, че нашите държави са технически готови да се присъединят към Шенгенското пространство. Резултатите от доброволните мисии, проведени в България и Румъния през октомври-ноември 2022 г., потвърдиха, че двете държави продължават да отговарят на необходимите условия за прилагане на шенгенското законодателство и прилагат най-новите достижения на пространството за свободно движение.

   Русе и Гюргево работят съвместно и особено активно през последните години за решаване на посочената в доклада на ЕК единствена слабост-чакането по границите от двете страни на Дунав мост. Убедени сме, че като резултат от съвместните ни усилия, тази пречка ще бъде съвсем скоро отстранена и ще можем да се поздравим със съвместното приемане на България и Румъния в Шенгенското пространство, което е естествения европейски път на нашите две страни.

   Към днешна дата България и Румъния значително са засилили цялостното прилагане на шенгенската архитектура във всичките ѝ измерения. Освен това двете държави доказаха, че имат ключов принос за ефективната му работа.

   И да, смисълът и ползите от единната зона без граници е особено очевидна там, където свършва- а именно на границата. За градове, като Русе например, това би означавало да се превърнат във вторичен център на Букурещ: с бърза връзка, по-лесен и по-евтин транспорт и без огромните опашки от тирове по улиците.

   Крайно време е ЕС да да укрепи допълнително европейското единство, като изпълни ангажимента си да предостави на България и Румъния пълноправно членство в Шенгенското пространство.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha

Прочети още