Четвъртък, 2 Май 2024

Световен ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика

Световен ден за борба със злоупотребата с наркотични вещества и наркотрафика
Публикация   14:27     22 Юни, 2023 /     РЗИ- Русе   /     387

„Хората са на първо място“

   Международният ден срещу злоупотребата с наркотици и незаконния трафик се отбелязва на 26 юни всяка година, за да засили действията и сътрудничеството за постигане на целта за свят, свободен от злоупотребата с наркотици.

   Десетки милиони хора страдат от заболявания, свързани с употребата на наркотици, като по-малко от една пета от тях получават необходимото лечение. Употребяващите наркотици често могат да се сблъскат със значителни затруднения за получаване на лечение и здравните услуги при установяване на инфекциозни заболявания като ХИВ/СПИН, хепатити и сексуално предавани инфекции.

   Тази година Международният ден за борба с наркотиците се фокусира върху необходимостта хората да бъдат поставени на първо място като се осигури лечение и рехабилитация на наркозависимите лица.

   Това означава защита на човешките права на хората, които употребяват наркотици, включително чрез разширяване на програмите за превенция и лечение и здравни услуги. Да се осигури защита както на хората, така и на общностите. Да се сложи край на безнаказаността за трафикантите на наркотици.

   Всяка година хората, обществото и различни организации по целия свят се присъединяват към глобалното отбелязване на този ден, за да повишат осведомеността за основния проблем, който незаконните вещества и субстанции представляват за обществото.

   Заедно можем да се справим с наркотиците!

   В помощ на институциите идва обществото!

   В началото на 2023 г. русенската общественост зае своята позиция и създаде инициативата „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“. С каузата се ангажираха множество личности и организации, сред които БМЧК, Регионална здравна инспекция - Русе, Община Русе, болница „Медика“, ОДМВР- Русе, а като идеен организатор се изяви журналистът Румен Николаев от Akcent.bg. И заедно показахме, че можем да постигнем много. Обучавахме, информирахме, награждавахме и давахме пример. Стигнахме до хиляди ученици и техните родители. Поканихме известните, които обичат града и хора да застанат до нас. Направихме го ЗАЕДНО.

           Инициативата продължава!

Кулминацията на общите усилия в полза на русенските деца ще се състои на 23.06.2023 г. с начален час 18:00 часа на площад „Свобода“. Там на сцената, своя ангажимент към бъдещето на Русе ще заявят изпълнители от Младежкия дом, спортни клубове, танцьорите от ФТА „Найден Киров“, клубове по танци, шах и бойни изкуства, а звездите на събитието ще бъдат певицата Дивна и инфлуенсъра Боян Тодоров. Всички партньори се събираме, за да отбележим Международния ден за борба с наркотиците и наркотрафика и за да покажем, че алтернативите на рисковото поведение са много и безкрайно по- приятни. В това ще ни водят младежите от БМЧК с мотото: „Заедно да спасим децата и Русе от дрогата“.

   Ангажиментът към здравето

РЗИ-Русе осъществява дейности по превенция на злоупотреба с наркотични вещества през цялата година и е активен партньор във всички дейности, свързани с Инициативата. В деня на събитието екперти от отдел ПБПЗ ще предоставят на желаещите безплатна демонстрация с алкоочила, здравнообразователни материали по актуални теми, както и безплатно измерване на карбоксихемоглубин и CO в издишван въздух с апарат piCO smokerlyzer на всички желаещи пушачи или непушачи.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha