И операторът- частник на РО-РО терминала от румънска страна е готов да стартира, властите там се назлъндисват

И операторът- частник на РО-РО терминала от румънска страна е готов да стартира, властите там се назлъндисват
Публикация   18:08     21 Юни, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     3790

Фериботът се конкурира с магистралата Русе- В. Търново по неосъществени пускови срокове

   Румънската страна е изразила становище, че фериботът Русе- Гюргево няма да заработи скоро, тъй като инфраструктурата от тяхна страна не е изградена.

  Лошата новина, макар и да не изненадва все повече ангажирани с трансграничното сътрудничество от двете страни на Дунава, е казана по време на започналата в понеделник в Оршова работа на Българо- Румънска смесена експертна комисия.

      Една от темите е и тази за пуска на РО-РО- терминала при Русе. 

    Това становище, макар и неофициално, този път се разминава с извършеното в посока пуск на фериботната линия.

  Още на 3 май т.г. е било  извършено с два катамарана /румънски и български/  прогонване на водния път и акостирането на двата бряга.

  В Русе е бил и собственикът на фирмите- пристанищен оператор и на оператора на катамарана Йон Николае, където е подписан тристранен договор за съвместно сътрудничество. От българска страна страните са били "Пристанищен комплекс" и операторът Русе Фери.

  Така практически, половин година след като от българска страна оправдаваха румънските власти и прехвърлиха вината на частния оператор, се оказа, че проблемът остава в държавната власт и че прозира нежелание от румънска страна фериботът да тръгне.

   Проблемът идвал от това, че при ротацията на румънското правителство отново трябва нов министър да сложи подписа си.

  Очаква се след приключването на работата на Румънска смесена експертна комисия да бъде написано „черно на бяло” точно какви решения са взети.

  За отбелязване е, че от българска страна вече година има пълна готовност на инфраструктура, на ангажирани с ро-ро- линията служби и институции. Назначен е персонал в „Пристанищен комплкс”, както и в НАП, които в момента изпълняват други задачи. „Дунавска митница” също има готовност да изпълнява служебните си ангажименти.

  Интересно е, че пак неофициално, се говори, че фериботът щял да заработи или от началото, или от средата на юли. Тези оптимистични прогнози са на хора, които очакват да започнат работа там.

   Ситуацията около ферибота Русе- Гюргево незнайно защо започна да прилича доста на магистралата Русе- Велико Търново. Дано само да не надмине като време сухоземния път!

--------------------------------------------------------------------------------------

     От юни от Русе ще може да се стига до Румъния и с ферибот. За това се споразумяха премиерът Кирил Петков и румънският му колега Николае Чука. Годината е 2022, 29 април.

Така се възобновява линията, която бе закрита преди 30 години.

Министърът на Румъния Сорин Гриндяну и заместник-министърът на транспорта на България Владимир Върбанов подписаха днес в Букурещ споразумение за откриването на българо-румънска граница на ГКПП „Русе - Гюргево - ферибот“, предаде БТА.

13.07.2021 г.

   Фериботната връзка между Русе и Гюргево може да тръгне в края на септември или началото на октомври. От румънска страна предстоят ремонтни дейности на съществуващата площадка, за да се подготви инфраструктурата за предвиждания интензивен тежкотоварен трафик.

Очаква се още през следващия месец и от двете страни на Дунава да бъде издадено разрешение от държавните власти за откриване на граничен пункт за ферибот.

Фериботната връзка между Русе и Гюргево ще старитра до края на лятото?

До края на годината може да заработи фериботната връзка между Русе и Гюргево. Това стана ясно от поредица от срещи, които областният управител Борислав Българинов проведе с институциите, имащи отношение към решаване на казуса. Категорично съгласие и подкрепа за реализирането на идеята той е получил и от Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията. „Радостен съм, че се постигна единодушие между всички институции и най-накрая се работи активно по този въпрос.“, коментира Българинов днес при посещение на място на бъдещия терминал от българска страна.

18 Jun, 2021 / akcent.bg  

Възобновяването на фериботната връзка между Русе и Гюргево бе договорено днес в северната ни съседка. Това стана ясно от поредица срещи, които по-рано през деня областният управител Борислав Българинов заедно със своите заместници д-р Стефка Караколева и Синан Хебибов, а също и със заместник-кметът по икономика и международно сътрудничество на Община Русе Златомира Стефанова проведоха в Гюргево...

... по изчисления на Областната управа в Русе в рамките на 24 часа само в едната посока фериботът ще може да превозва по около 300 тира, а това значително ще облекчи трафикът по амортизираното съоръжение. Дори беше решено създаването на съвместна комисия, която да се заеме моментално с действия за реализацията на фериботната връзка.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha