Андрей Слабаков: Медийната среда- манипулация, пропаганда, фалшиви новини...

Андрей Слабаков: Медийната среда- манипулация, пропаганда, фалшиви новини...
Публикация   18:23     18 Юни, 2023 /     Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ   /     421

   Страсбург, ЕП: Закона на Европейският съюз за медийната свобода, който се разглежда от Комисията по култура и образование в ЕП разисква с представители на български медии  евродепутатът Андрей Слабаков в края на миналата седмица. Журналистите бяха на посещение в ЕП по покана на Европейския парламент в България.

   Изсветляване на собствениците на медии предвиждат промените в закона, обясни Слабаков. С този акт ще стане ясно кой стои зад определени медии и ще има някакъв вид регулация за обществените. Целта е за публикациите да се носи отговорност.

   Комисията към европарламента се опитва да направи един доброволен орган, нещо като СЕМ на европейско ниво. Чрез него те искат да контролират тези, които ще извършват контрола върху медиите. А това винаги е много притеснително. Но още върви пазарене... може би септември ще има някаква яснота.

    Според Слабаков този орган трябва да бъде съставен от експерти от различните държави, а не от политици.

  Но и тук има сериозен проблем с финансирането.

   Интересен е въпросът за т.н. независима журналистика, смята евродепутатът.

  Аз досега не съм чувал и не познавам независим журналист... Всеки човек, който живее в едно общество и се храни, по един или друг начин е зависим от нещо.

  Слабаков даде пример, в който журналист, който има различни възгледи от тези на собственика на медията, и ги показва, ще бъде уволнен незабавно. А примерът бе „че гей браковете са кофти, а журналистът ще напише, че са Ок”. Всеки от нещо е зависим, ако не от политика- то от рекламодатели.

Слабаков не скри, че няма консенсус със „зелените” почти по всички въпроси. Те живеят в някаква паралелна вселена, измислен свят... или не са виждали журналисти, или не знаят какво представляват медиите.

В момента наблюдаваме нещо много странно- нарича се медиен диктат- медиите диктуват на политиците какво да правят. Това е много притеснително. Те се страхуват от медиите, затова са като агънца. Политиците може да имат респект от медиите, но в никакъв случай не трябва да изпитват страх.

 По отношение на социалните мрежи- на въпрос на Акцент.БГ относно масовото преписване на „изявления” на публични личности и политици, във Фейсбук например, евродепутатът смята, че тук е моментът журналистите да проявят своя професионализъм.

  Очаква се и за социалните мрежи да има някакъв регулатор. Виждаме, че те са пълни с клевети, лъжи... иди обяснявай, че нямаш сестра. Подобен е случаят с изслушването на Гешев в европарламента. Никой не присъства, включително и аз, въпреки че имах възможност, но коментарите бяха безброй.

   За да не се случва това, би трябвало да се въведе механизъм за контрол на самите интернет платформи. Не е нормално всеки да си създаде платформа и да пише или преписва, каквото си иска.

   Очаквам с предстоящите промени това - да цитираш друга медия, да не бъде достатъчно да пускаш дадена информация, без тя да е проверена и за това да се носи отговорност.

Слабаков се спря и на любимата си тема- тази за „зелените”, които раздели на два вида:

  • Такива, които „не са сами”
  • Откровено рекетиращи бизнеспроекти

   Ето, има виждания, в които се декларира желание да се премахне асфалта от улиците, да се превърне Европа в Джурасик парк.

Слабаков не одобри и тази масова „истерия” по фотоволтаиците, според него вина за това има Урсула фон дер Лайен. Не е ясно след като изтече срокът им на употреба, къде ще бъдат гробищата за тези панели, тъй като те нямало да се саморазграждат. Според Слабаков сериозен е и проблемът със съдбата на акумулаторите на модерните в момента електрически автомобили. За съжаление сега за това никой не се интересува, никой не говори.

Андрей СЛАБАКОВ - Европейски консерватори и реформисти,
Роден е на 13 август 1960 година. Той е български режисьор, сценарист и актьор. На последните избори за Европейски парламент е включен в листата на ВМРО, където заема четвърто място. Получава голям преференциален вот от избирателите, което го изпраща на второ място след водача на листата Ангел Джамбазки и от септември 2019 година е евродепутат.

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha