Вторник, 30 Април 2024

Заради взрива на язовир ,,Нова Каховка,, нови три пункта у нас следят Черно море за замърсяване

Заради взрива на язовир ,,Нова Каховка,, нови три пункта у нас следят Черно море за замърсяване
Публикация   07:39     17 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     301

Здравният министър увери, че през тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване

   Към момента няма данни за замърсяване на българската акватория на Черно море в резултат на взривената стена на украинския язовир "Нова Каховка", разположен на брега на вливащата се в Черно море река Днепър. Три допълнителни пункта по българското крайбрежие ще следят за потенциален риск от замърсяване при различните течения, като те ще измерват и допълнителни показатели, съобщиха от Министерството на околната среда и водите в четвъртък.

   Ведомството допълва, че мониторингът за състоянието на морските води е координиран с Министерството на туризма, за да се гарантира спокойното протичане на туристическия сезон.

   През тази година няма да се затвори нито един плаж заради замърсяване, увери министърът на здравеопазването проф. Христо Хинков пред бТВ в четвъртък вечерта. Той също каза, че няма данни за замърсяване в българската акватория на Черно море и че солената морска вода не е благоприятна среда за разпространението на замърсяване.

   “Ако има замърсяване от тежки метали, те се утаяват далеч преди да стигнат нашето крайбрежие, а те са опасните и те могат да повишат радиационен фон. Така че, според специалистите, за България няма никаква опасност”, заяви той.

   Той посочи, че във Варненска и Добричка област има 43 зони за къпане, които се мониторират периодично, като всеки мониторинг се провежда по определен график. Преди всеки сезон се взимат проби. След това два пъти месечно се правят повторни проби, като по този начин се контролират основни проби за водата – ешерихия коли и ентерококи, които са най-опасните замърсители, обясни Хинков.

   Още на 8 юни екоминистърът Юлиян Попов е възложил мониторинговите пунктове на Басейнова дирекция "Черноморски регион" във Варна и Изпълнителната агенция по околна среда в Дуранкулак, Шабла и Калиакра да следят за състоянието на водите. Заради опасенията на туристите от замърсяване са определени още три пункта в бреговата зона.

   Тяхното местоположението е съобразено с възможностите за достъп по море, посоката на доминиращите течения и наличните за района батиметрични данни. Следи се потенциалният риск от замърсяване на морската околна среда вследствие на военните действия. Проследява се за наличие на нефтопродукти, метали, радионуклидите цезий-137 и тритий, както и за наличието на пестициди.

  

Целта е да се следи потенциалното въздействие на водите по течението на река Днепър върху Черно море. До момента не са установени превишения по нито един от изследваните показатели, заявяват от ведомството.

Мониторингът се извършва веднъж седмично в бреговите пунктове. Честотата на пробовземане е достатъчна, за да бъде направена обективна оценка за моментното състояние на морските води. Резултатите ще бъдат своевременно предоставени на компетентните органи, съобразно необходимото време за анализ на определените показатели в пунктовете, допълва се в съобщението.

Сателитните наблюдения и математическото моделиране на водните течения до този момент не дават повод за притеснение от замърсяване. Следи се състоянието не само на крайбрежните, но и на водните течения навътре в морето.

От екоминистерството допълват, че всекидневно обменят информация с украинските, молдовските и румънските власти за потенциално замърсяване на водите в Черно море.

То припомня, че сигнали за възможни признаци на замърсяване по бреговата ивица могат да се подават на Зеления телефон на МОСВ: 0887 088440 или 02/988 8205, както и на електронен адрес: nccw@moew.government.bg.

На този етап няма абсолютно никаква заплаха за българския бряг на Черно море след бедствието в "Нова Каховка", увери и д-р Радослава Бекова от Института по океанология "Фритьоф Нансен" към БАН.

"Несъмнено това е една екологична катастрофа, която за момента обаче остава локално в Одеския залив. Разбира се, попадането на такива биологични замърсители са наистина голям проблем и водят след себе си различни видове микроорганизми, които са патогенни. Все още не сме наясно с точните количества на попадналите вещества, както и на състава им. Регионалната здравна инспекция у нас извършва редовен мониторинг на всички води за къпане", обясни д-р Бекова през Нова телевизия в четвъртък.

   По думите ѝ морската вода има самопочистваща способност, което може да помогне в случая. "Вероятно в някакъв момент ще има плаващи битови отпадъци”, поясни специалистът.

   До момента няма отказани резервации по родното Черноморие заради ситуацията около "Нова Каховка", заявиха от Асоциацията на инкаминг агенциите.

   "Притеснява ни, че липсата на комуникационна политика от страна на България може да доведе до спекулации. Апелираме Министерството на туризма да информира 2 пъти седмично каква е ситуацията, за да сме наясно, че няма риск за здравето на туристите”, коментира Иван Грошев, председател на организацията.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha