Президентът Радев освободи главния прокурор Иван Гешев

Президентът Радев освободи главния прокурор Иван Гешев
Публикация   19:45     15 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     143

    Държавният глава Румен Радев освободи от длъжност главния прокурор Иван Гешев. Това съобщиха от президентството. Това означава, че Гешев вече не е главен прокурор.

"Със свой указ на основание чл. 129, ал.3, т.5 от Конституцията, президентът Румен Радев освободи днес Иван Гешев от длъжността главен прокурор на Република България", гласи съобщението от президентството.

   Гешев беше освободен с 16 гласа "за" от Висшия съдебен съвет. Предстои съдебният съвет да избере временно изпълняващ длъжността.

Указа на президента, Гешев прекратява седем годишния си мандат на четвъртата година от него. Гешев беше избран за главен прокурор през 2019 година от същия състав на този съдебен съвет, който го отстрани. Тогава Румен Радев върна процедурата на съвета за прегласуване, но Гешев получи отново подкрепа. През 2020 година имаше протести с искане за оставката освен на кабинета на Бойко Борисов, но и за оставката на Иван Гешев. Повод за това искане стана т.нар нахлуване в президентството.

    Решението на Радев да подпише указа за освобождаването на главния прокурор идва на фона на непотвърдени информации, че той ще   забави или ще върне указа на съдебния съвет за преразглеждане. Преди два дни от президентството съобщиха, че разглеждат случая с освобождаването на Гешев.

Той беше отстранен, след като съдебният съвет прие, че той е накърнил престижа на съдебната власт, изричайки репликата, че "ясно кой е политическият боклук в Народното събрание".

   Пред Конституционния съд са висящи и две искания, отправени от Гешев в края на май и началото на юни, които бяха пряко свързани с процедурата в съдебния съвет срещу него. Едното е дали може главен прокурор да бъде уволнен от съвет, чийто мандат е изтекъл.

   А второто е свързано с промените в Наказателнопроццесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, с които освен че беше създадена процедура за разследване на главния прокурор, беше намалено и мнозинството, необходимо за уволнението му - от 17 на 13 гласа.

   Официалният край на мандата на Гешев идва и на заявките му за сериозни разкрития за корупцията в България. Такива намерения той имаше и за участието му в мониторинговата група LIBE в Европейския парламент в Страсбург, с такава тема се очакваше и да е отмененото му изявление през Българската национална телевизия.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha