Европейски избори през 2024 г.: Парламентът предлага повече места за девет държави от ЕС

Европейски избори през 2024 г.: Парламентът предлага повече места за девет държави от ЕС
Публикация   14:54     15 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     153
     Испания, Нидерландия, Австрия, Дания, Финландия, Словакия, Ирландия, Словения и Латвия ще изберат допълнителни членове на ЕП през следващата година
Всяка промяна на това предложение от страна на Европейския съвет ще трябва да бъде одобрена от Парламента
Членовете на ЕП настояват да се постигне напредък по преразглеждането на изборното законодателство на ЕС, което се бави поради сдържаността на някои държави
Парламентът прие предложението за своя състав, с което се цели увеличаване на броя на местата с 11 до общо 716 преди европейските избори през юни 2024 г.

   Отразявайки демографските промени в ЕС след изборите през 2019 г., в одобрения в четвъртък доклад се иска допълнителните места да бъдат разпределени, както следва:

  • Испания +2 [61]
  • Нидерландия +2 [31]
  • Австрия +1 [20]
  • Дания +1 [15]
  • Финландия +1 [15]
  • Словакия +1 [15]
  • Ирландия +1 [14
  • Словения +1 [9]
  • Латвия +1 [9]

    Съставът на Парламента се оценява преди всяко провеждане на избори в съответствие с принципите, заложени в Договорите (т.е. максимум 750 членове на ЕП плюс председателя, не по-малко от 6 и не повече от 96 места за всяка страна от ЕС и принципа на "намаляваща пропорционалност"), и въз основа на последните данни за населението.

   Членовете на ЕП искат да запазят резерв от 28 места за членове, избрани в бъдещ общоевропейски избирателен район, в съответствие с предложението на Парламента относно избирателното право на ЕС, което очаква напредък в Съвета. Те предупреждават, че всяко по-нататъшно забавяне на работата на Съвета по тази реформа би било в разрез с принципа на лоялното сътрудничество, тъй като се очаква решението на Съвета да окаже влияние върху изборите за Европейски парламент и може да засегне и неговия състав.

  Предложението за решение на Европейския съвет беше прието с 316 гласа "за", 169 гласа "против" и 67 гласа "въздържал се". Резолюцията, придружаваща предложението, беше одобрена с 312 гласа "за", 201 гласа "против" и 44 гласа "въздържал се". Резултатите от поименния списък ще бъдат публикувани тук.

   Следващи стъпки

  Сега предстои Европейският съвет да приеме решение с единодушие, което след това ще изисква съгласието на Парламента. Членовете на ЕП подчертават, че е необходимо да се действа бързо, за да се даде на държавите членки време да направят необходимите промени преди гласуванията през следващата година, затова молят да бъдат незабавно информирани, ако Европейският съвет възнамерява да се отклони от внесеното предложение.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha