Четвъртък, 9 Май 2024

,,Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада,,...

,,Или гласуваме Пеевски, или кабинетът пада,,...
Публикация   07:47     14 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     251

   На 14 юни 2013 г. за 15-ина минути парламентът избра депутата от ДПС Делян Пеевски за шеф на Държавната агенция "Национална сигурност" (ДАНС). На извънредно заседание на парламентарната група на БСП, което предшествало с минути предложението в пленарна зала за избора на Пеевски, лидерът на социалистите Сергей Станишев обявил, че има информация за готвени от криминални структури и ГЕРБ антиправителствени протести. Той и премиерът Орешарски дали ултиматум на депутатите: "Или гласувате Пеевски, или кабинетът пада" , разказаха за "Дневник" народни представители от левицата. Решението даде начало на многохилядни протести в София под мотото ДАНСwithme, които продължиха повече от година и доведоха до падането на правителството "Орешарски"

   Десет години по-късно "Дневник" припомня знаковите събития от горещите дни на 2013 г. и предлага селекция от текстове по темата от онези дни.

Автентичен. Многолюден. Шумен. Сплотен. Принципен. Затъмнение. Сговор. Надежда. Нетърпимост. Нормални. Морал. Това са част от ключовите думи, които обрисуват случилото се и емоциите на 14 юни привечер в центъра на София. То не беше като социалния протест от зимата. Не е борба за бита, а за ценносттите - има допустимо и недопустимо, има добро и лошо. Има съхранен морал. Хората искат нещо конкретно, въпросът е принципен и в никакъв случай политически, държат да е ясно много от стичащите се на жълтите павета.

Над 10 000 излязоха на протеста срещу Делян Пеевски в София (хронология)
Фотогалерия: В центъра на София - нормалните хора срещу мафията

#ДАНСwithme в числа

    #ДАНСwithme - Протестът е под формата на шествие, многолюден и шарен. Полицията отново не съобщава вярно броя на събралите си. Няма инциденти. На края на деня хората се разотиват с пожеланието: "Утре пак".

   Огнян Минчев: Мафията триумфално пое държавата

   Това е безпрецедентно и е на практика държавен преврат. Това е пряка стъпка към ливанизация на българската държава, не защото Пеевски е от етническа партия, всички етноси в България имат право на представителство и да участват в управлението, а защото е представител на корпоративни структури, на медийни структури и на техните политически лобита, които са пряко ангажирани с прокарването на чужди, агресивни интереси в българското общество и българската държава

       Преди да достигне Христовата възраст Пеевски вече има зад гърба си респектираща обществена кариера. Вижте я в снимки.

               Големият шлем или как се завзема държава

   Под контрола на Пеевски и на близката му Корпоративна търговска банка (КТБ) са вестниците "Телеграф", "Политика", "Монитор", "Всеки ден", "Уикенд" и други, интернет сайтове, телевизията TV7 и радиа. Пак същият тандем разполага с почти пълен монопол върху разпространението на вестниците. Като по рецепта за овладяване на публичната власт, това беше стъпка №1.

        В тази България няма утре!

   Какво ще стане утре ли? В тази България няма утре! Няма утре в страната на Пеевски, Станишев, Местан, Сидеров, Борисов, на Яне и двойниците им.

   Затова от вчера парламентът е пак на улицата. Там решават гражданите.

   Пеевски в писмо: Готов съм парламентът да отмени избирането ми (обновена)

   "Готов съм да приема Решение на 42-то Народно събрание, с което да се отмени решението за избирането ми."

   Удобно заобикаляне: И ГЕРБ не се е разграничила от Делян Пеевски

   Бившите управляващи, които са и най-голямата политическа партия в страната, все още не са формулирали ясна оценка защо Делян Пеевски е неприемлив за такъв ключов за националната сигурност пост.

       Поименно: Кой създаде Пеевски

   Пълната хронология до деня, в който беше назначен за шеф на ДАНС.

      Играта е ва банк за олигархична династия

   В момента България не просто се управлява от олигархия. Прави се нахален опит в лицето на всички да се създаде олигархична династия, неподвластна на времето и независима от изборните резултати.

   What just happened?

   "Като теглим чертата виждаме следното. За пръв път от 1990 година, всеки има избора да започне наново", коментира проф. Евгений Дайнов.

   В "Ню Йорк таймс": Пеевски е илюстрация как олигарсите са превзели държавата

   Под заглавие "Подозрения за непотизъм при назначение в органите по сигурността раздуха протести в България" авторът Матю Брунвасер казва, че вече две седмици протестите продължават и няма признаци да намалее интензивността им.

   Докога?

   "Всяко нещо си има предел. Ако "кабинетът Орешарски" бе спазил поне част от обещанията си за елементарна почтеност и експертно управление, без да подлага себе си и гражданите на катарзиса Пеевски, както и на последвалите скандални и невнятни назначения, гражданите нямаше да излязат на улицата", пише Тони Николов.

   В блога на "Гардиън": Протестът в България заслужава вниманието на света

   "Протестиращите в България се нуждаят от внимание. Те искат то да подсили посланието им към българските политици: Край на ненаситната и самозабравила се олигархия и нормализиране на политиката." Това пише в секцията на лондонския "Гардиън" за коментари от външни автори Джон О'Бренън, преподавател по европейска политика в ирландски университет и директор на неправителствения център за изучаване на Европа Widereurope.ie.

   Ивайло Дичев: Протестът създава жива гражданска общност. Тя може да се окаже важна и в друга битка

   "Центърът на протестиращите е интелигенцията, не средната класа - средна класа имаше и на протестите през февруари. Знам, че хората от площада не се разпознават в това определение, но помислете - това са видими лица, журналисти, НПО деятели, бивши политици, артисти, свободни професии плюс много студенти...", казва за "Дневник" професорът по антропология.

   Протестиращият човек е красив

   "Дано този протест има силите да се съхрани такъв, какъвто започна. С родителите, които носят децата на рамене си, със спокойния гняв, с усмивките. С предчувствието за общност най-сетне. Защото протестиращият човек наистина е красив. И смислен", написа за "Дневник" писателят Георги Господинов.

   Харта 2013: За възстановяване на демокрацията и върховенството на закона

   Уставната декларация беше подписана от над 60 юристи, представители на НПО, деятели на културата, преподаватели, журналисти и еколози.

   Блокадата на парламента

   Месец след избора на Делян Пеевски за шеф на ДАНС, което отприщи всекидневни протести в София, на 18 юли протестиращите срещу кабинета "Орешарски" решиха традиционното сутрешното "пиене на кафе" пред парламента да прерасне в "ударен протест". Целта беше с жива верига да бъдат окупирани всички входове на Народното събрание, за да не могат депутатите да започнат работа.

   Полицай към протестираща: Дръж се. Всичко ще е наред

   Снимката на разплаканата Деси Николова, хванала за раменете полицай с каска по време на протест, обиколи социалната мрежа в началото на ноември. Снимката е направена по време на протеста на 12 ноември, когато полицаи нападаха с агресия протестиращите пред парламента.

   Неуспешна операцията за извеждане на депутатите, стигна се до сблъсъци, има ранени

   Помните ли белия автобус, с който полицията опита да изведе блокираните в парламента депутати на 23 юли? Операцията доведе до сблъсъци с протестиращите, имаше ранени.

   Сп."Тайм": Българският протест засяга статуквото в Източна Европа

   "Докато по-голямата част от Европа се занимава само с фискалните проблеми от икономическата криза, източната й периферия се бори със заразата, идваща от недемократичното й минало, бори се с връзкарството, злоупотребите и дълбоко вкорененото недоверие към политическата класа", пише Кейти Харис.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha