Новаков от Страсбург: Румъния получи одобрение от европейските институции за канал от Русе до Букурещ

Новаков от Страсбург: Румъния получи одобрение от европейските институции за канал от Русе до Букурещ
Публикация   17:13     13 Юни, 2023 /     Текст и снимка Румен НИКОЛАЕВ   /     681

Така румънската столица ще стане пристанищен град. Каналът Русе- Варна може да се случи до 2040 г, държавата трябва да е активна, смята евродепутатът

 След няколко години дипломатически усилия Румъния е успяла да вкара прокопаването на канал от Русе до Букурещ! 67 километра!

Европийската комисия е ЗА.

Европейският парламент е ЗА.

Позволете ми да отгатна дали Европейският съвет дали ще е ЗА? Е, ЗА е.

 Това съобщи днес пред Акцент.БГ в европарламента  Андрей Новаков по повод питане какво става с предложението за канал Русе- Варна, проект за който има от преди 100 години.

Това означава, че Румъния ще има достъп до европейско финансиране за прокопаване на Канал от Русе до Букурещ. Този канал няма да бъде свързан с друг водин път или воден басейн.

Така Букурещ ще се превърне в пристанищен град- идея, която е от преди много години, каза Новаков.

На този фон, да не се опитаме да вземем нещо за България, идея още от преди сто години, от времето на Османската империя.

Това мое предложение срещна одобрение от много колеги, 33-34 гласа в Комисията по транспорт и така стана официална позиция на ЕП.

  Изразено бе убеждението, че до 2040 година това може да се случи като удължаване на вече съществуващ коридор- Рейн Дунав.

 Това е изключително достойно, защото много рядко се случва - да пренапишеш европейската карта на ЕС. Оттук насетне е въпрос на инициатива на българската държава. Дали ще се възползваме от това финансиране...Да се проучи официално от Европейската комисия за изграджане на канала. Проектът бе в ДА "Архиви" и вече е разсекретен. Разбирате, че изчисленията, които са правени, са от време, когато не е имало резерват по поречието на р. Русенски Лом.  Може би ще се наложат нови проучвания.

   Новаков изрази съжаление, че не е запознат с Ро-Ро- терминала при Дунав мост между Русе и Гюргево, който от българска страна е готов вече от една година, има и назначени служители. От румънска страна обаче никой нищо не казва, като оправданието, че имотът там е частна собственост и така фериботната връзка се оказва почти мистична..

 

 

 

 

 



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha