Ако вносът спре, до 14 дни България остава без плодове и зеленчуци

Ако вносът спре, до 14 дни България остава без плодове и зеленчуци
Публикация   08:07     13 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     226

Ще изградим агрохранителни вериги - от полето до масата, от български суро

   Новото правителство ще започне с промяна в областта на земеделието, като развитието вече няма да е по сектори, "а по продуктови линии и там, където звената са най-слаби, те ще бъдат най-силно подпомагани".

   Това обяви министърът на земеделието Кирил Вътев в село Славовица, където участва в националното поклонение по повод 100-годишнината от убийството на Александър Стамболийски. И доразви тезата си:

   "Целта ни е да изградим агрохранителни вериги - от полето до масата, от български суровини и български продукти. По този начин ще се увеличава продоволствената сигурност на страната. Ако в момента спрат всички канали за внос в България, за около две седмици ще приключи наличието на плодове и зеленчуците, за около три месеца месото и млякото и оставаме само на зърнени храни. В България има свръхпроизводство на зърно, но то трябва да има и своята реализация".

   Министърът изрази изненада, че няма нито една структура, която да проследява къде по света има търгове за зърно. "Ще се опитаме да направим координация между всички търговски представители на България по света, за да получаваме информация къде се провеждат търгове и да участваме", добави Вътев. 

   Той съобщи, че в момента в България има голямо изоставане по Програмата за развитие на селските райони. По думите му "още от първия час" в министерството са мобилизирани всички усилия то да бъде наваксано, за да не се загубят пари.

   Кирил Вътев обърна внимание и на проблем с общинските пасища и достъпа на животновъдите до тях. Той каза, че е практика общинските пасища да се предоставят на лица, които не са производители и впоследствие те да получават наем за ползването на землището от самите жевотновъди.

   "Сега фермерите са ощетени. Пасищата трябва да бъдат максимално близо до животновъдните обекти и да се предоставят на законно регистрирани животновъди", подчерта Вътев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha