Понеделник, 13 Май 2024

Иван Костов: Парламентът няма капацитет да извърши конституционна реформа

Иван Костов: Парламентът няма капацитет да извърши конституционна реформа
Публикация   08:01     13 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     244

   Парламентът няма капацитет да пренапише Конституцията - такава теза изказа министър-председателят на България в периода 1997 - 2001 г. Иван Костов пред студенти в Софийския университет "Св. Климент Охридски" по време на публична лекция на тема "Рисковете пред България", организирана от Студентско сдружение "Полити" и Студентският дипломатически клуб.

   На запитване от студент по право за това дали трябва да има конституционна реформа Костов отговори риторично: "Виждате ли ви се подготвени народни представители да се заемат с написването на нов обществен договор, виждате ли там големи имена, някакви авторитети, специалисти по конституционно право и държавно устройство, които да се занимаят с пренаписването на новия обществен договор? Нямат капацитет". Според него Конституцията не може да се просто да се преработи като се вземе европейския пример, тъй като трябва да отразява националната специфика и народопсихология.

   Не може да вземеш чужд договор и да го сключиш със собственото си общество, Иван Костов,

бивш премиер

   По думите му "ако пък вземем да се съобразим с този материал и с тия, на които трябва да им се сменя чипа, рискуваме да направим една ретроградна конституция, която няма да ни позволи да вървим напред. Конституцията трябва да носи перспектива и послание за някакво бъдеще, трябва да ни позволи да вървим напред. Боя се, че това един или двама души не могат да го видят. Затова Конституцията се прави от много души и отнема много време", заяви бившия премиер.

   По повод заявката на политическите сили при промените в Конституцията да бъде премахната фигурата на главния прокурор, той заяви, че това е несериозно, защото няма правораздаване без такава институция. Костов разкритикува и идеята да се премахне възможността Народното събрание да избира членове във Висшия съдебен съвет от квотата на съдиите.
   Делян Пеевски: Вървим към премахване на поста "главен прокурор"

   "Цялата власт изтича от народа, народът е парламентът. Как може една гилдия да избира сама себе си - това е безконтролно. Народното събрание трябва да има квота във ВСС", заяви той. Костов бе остър по отношение и на настоящия състав на съвета: "Аз ги гледам как заседават и ме е срам. Какво ще произведат, каква съдебна власт ще олицетворят със своя избор на гилдията. Не са никак лесни решенията свързани с конституцията", заключи бившия премиер.

   Според него България е в тежка политическа криза от доста време заради невъзможността парламентът да излъчи правителство, което да изкара пълния си мандат. От друга страна обаче тя не се отразява на живота на хората много съществено, а основно води до нарастване на неравенствата. Костов изрази мнение, че има риск страната да остане в периферията на Европейския съюз и да стане ненадежден партньор, но вероятността, според него, е ниска до средна. Бившият премиер подчерта като най-голям риск за България демографската криза. Заяви, че България има стратегия за справяне с тази криза, но в нея не сме събрали кураж, за да видим какви са истинските причини, които я пораждат.

    В същото време Костов подчерта, че един от най-големите рискове за страната е на път да се разреши - по думите му става дума за корупционния модел, който той нарече "мафиотска пирамида, която е окупирала институциите на страната".

   "Една сериозна пирамидална мафиотска организация се настани в институциите, установи се там и пусна корени. Това е голямото бедствие в момента, но то сега се разпада. Самата пирамида се пропука и отделни части започнаха да враждуват помежду си. Някои казват загива държавата. Да, тази държава с това устройство е хубаво да загине съвсем. На нейно място е хубаво да се изгради демократичната държава", смята Костов.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha