Четвъртък, 9 Май 2024

Правителството трябва да направи големи съкращения в администрацията, смята Николай Василев

Правителството трябва да направи големи съкращения в администрацията, смята Николай Василев
Публикация   07:28     10 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     252

   Не смятам, че кабинетът има много цялостна програма за управление, в мен по-скоро остава усещането, че те ще я създават министерство по министерство. Това каза в ефира на Euronews Primetime бившият вицепремиер в кабинета на Симеон Сакскобургготски Николай Василев.

   Всеки в политиката, който няма какво да каже, използва думата „задкулисие“.  От поне едно десетилетие търкаляме едни и същи теми, но обществото е раздирано от задачи във всички сфери, във всяко едно министерство има нужда от такива реформи, каза Николай Василев. Според него това, че е допуснат толкова висок бюджетен дефицит у нас е грешка на управляващите.

   Смятам, че в години като тази, които са за мен положителни, изобщо не трябва да имаме дефицит. В България война няма, бюджета и икономиката ни не са претърпели големи загуби от тази война в Украйна, няма рецесия, няма мигрантска вълна, рецесия, нито пандемия, няма и природно бедствие. Цените на енергията се успокоиха, доходите се увеличават, за мен това е позитивна година, трябва да имаме излишък, а не дефицит.

   Дефицит от тези порядъци, които наблюдаваме в момента се случва, когато нямаме никакви реформи в нито една сфера, точно както се получи. През последните години не е имало никакви бюджетни реформи в страната, посочи Николай Василев.

   Съкращения в администрацията не са правени от много години, всеки казва, че ще прави такива, но те не се случват. По времето, когато бях министър се случиха такива съкращения – на 17 000 души от администрацията. Оттогава населението ни е намаляло с 1 млн. души, а администрацията е по-голяма. Защо? Какво пречи този месец новото правителство да направи тези съкращения, могат да съкратят колкото искат, от това ще се спестят стотици милиони.

   Като друга възможност за намаляване на бюджетните разходи би могло да бъде ако правителствата вземат стратегическо решение всички магистрали, които са необходими за България, да се строят на концесия. По думите му концесионерите могат да построят магистрали, летища, пристанища, ВиК обекти и ЖП обекти със свои средства и без бюджетни разходи.  

    По отношение на социалната политика Николай Василев посочи, не бива да става дума за орязване на различни разходи, а за по-малко увеличение на такива харчове, които така или иначе са силно увеличени.  Големите дефицити не бива да се превръщат в общоприета норма, заключи Василев.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha