Сряда, 24 Април 2024

ЕК настоява за етикет на съдържанието ,,Създадено от AI,,

ЕК настоява за етикет на съдържанието ,,Създадено от AI,,
Публикация   06:54     07 Юни, 2023 /     akcent.bg   /     267

Брюксел се притеснява от способността на генеративния изкуствен интелект да създава фалшиво съдържание и дезинформация

   Брюксел иска да попречи на изкуствения интелект да размива границите между факти и измислици. В тази връзка днес поиска от компаниите за първи път да измислят етикет, чрез който да се идентифицират текстове и изображения, генерирани от AI, за борба с дезинформацията.

   Днес вицепрезидентът на Комисията по въпросите на ценностите и прозрачността Вера Йоурова и комисарят по вътрешния пазар Тиери Бретон се срещат с представители на около 40 организации, които са подписали Кодекса на ЕС за борба с дезинформацията. Те включват Microsoft, Google, Meta, TikTok, Twitch и по-малки компании, но не и Twitter, който скоро го напусна.

  Изискването е компаниите, внедряващи генеративни AI инструменти, като ChatGPT и Bard, с потенциал да генерират дезинформация, да маркират създаденото от ботовете съдържание. ЕК изисква промените като част от усилията за борба с фалшивите новини.

   Представен в края на миналата година от OpenAI, ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята и постави началото на надпревара сред технологичните компании да пуснат на пазара генеративни AI продукти.

Загрижеността обаче нараства относно потенциалната злоупотреба с технологията и възможността тя да се използва за производство на много повече дезинформация от преди. Дори от някои правителства.

Пример за такива фалшиви изображения бяха тези на папата и известни политици, носещи палто на Balenciaga, които станаха популярни по-рано тази година. Това очевидно ги изплаши – и сега политиците искат да етикетират такива дълбоки фалшификати.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha