Вторник, 18 Юни 2024

Хампарцумян: Асен Василев може и да не е перфектният финансов министър, но е най-напористият

Хампарцумян: Асен Василев може и да не е перфектният финансов министър, но е най-напористият
Публикация   07 Юни, 2023   /     akcent.bg   /     273

   „Василев е най-напористата кандидатура очевидно, защото много иска да е финансов министър. Млад човек с необходимото образование. В предишната си инкарнация като финансов министър имаше неща, които не бяха перфектни, но човек се учи.“

   Това каза банкерът Левон Хампарцумян. Той даде за пример част от структурата на социалните програми в кабинета „Петков“.

   „Не може да имаме постоянно някаква полупазарна икономика с вечни субсидии и отстъпки тук и там. Трябва да имаме устойчива среда“, коментира банкерът и даде за пример помощта за бизнеса и диференцираните ставки на ДДС, които според него трябва да отпаднат.

   Ние трябва да говорим за по-ефективна икономика и инвестиции на публичните пари с ускоряване на оборота на парите в системата. Те текат много бавно. Всички неща, които забавят оборота на парите, ни правят по-бедни.

   Според Хампарцумян целите на проектокабинета „Денков – Габриел“ за членство в Шенген и еврозоната са изпълними, ако успеят да задържат обществената подкрепа.

   По думите на банкера желанието на икономически активните хора е да имаме една реформирана и по-добре подредена държава. Той добави, че богатството се създава от предприемчивите хора.

   То може да има обществено недоволство, но какво от това? То може да бъде драматизирано, режисирано. Да се състои от добросъвестно заблудени хора или мотивирани с някой лев.

   „Даже държава, която не е член на ЕС, като Сърбия, е по-успешна в привличането на инвестиции“, коментира банкерът.

    По думите му има пари в държавата.

   „Има предприемчиви хора, които работят. Надявам се и правителство от хора с по-свежи идеи и хъс да се доказват. Да се надяваме, че това ще доведе до положителни резултати“, каза още Хампарцумян.

   Според него кабинетът „Денков – Габриел“ може и да изкара много повече, отколкото предполагаме днес.

   „Важно е тази част от обществото, която е икономически активна и политически осъзната, да си каже думата, защото иначе дава възможност с мълчанието и политическата коректност на кресливи фашизоиди да получават обществено внимание, което някой тълкуват като подкрепа“, смята Хампарцумян.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha