Близо 600 изпълнители си дават среща на фолклорния събор ,,Златната гъдулка,, в Русе

Близо 600 изпълнители си дават среща на фолклорния събор ,,Златната гъдулка,, в Русе
Публикация   04 Юни, 2023   /     akcent.bg   /     312

   Близо 600 изпълнители от България, Молдова и Румъния ще участват в 53-ото издание на традиционния фолклорен събор "Златната гъдулка", което ще се състои днес в Парка на младежта в Русе. Това съобщи заместник-кметът по хуманитарни дейности на града Енчо Енчев.

   На сцената ще се изявят индивидуални изпълнители, певчески, танцови и инструментални състави от осем области в страната - Русе, София, Разград, Търговище, Силистра, Варна, Велико Търново и Габрово.

   Професионално жури ще излъчи носителя на приза "Златната гъдулка". Изпълненията ще бъдат оценявани от директора на Русенския исторически музей проф. Николай Ненов, етномузиколога от БАН проф. Горица Найденова, етномузиколога Людмила Григорова и хореографа Богдан Донев.

   Гости на събора ще бъдат изпълнители и състави от българските общности в молдовския град Тараклия и от Извоареле, Румъния. Концерт ще има и народният певец Илия Луков.

   В съпътстващата програма на събора е предвидена и "Уличка на занаятите", организирана от Дунавската задруга на майсторите на художествени занаяти в Русе.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha