Каолин чества своя 100- годишен юбилей

Каолин чества своя 100- годишен юбилей
Публикация   09:55     31 Май, 2023 /     akcent.bg   /     514

  “Каолин” отбелязва своя 100- годишен юбилей.

  Това е семейно предприятие в германския смисъл. Ръководството успешно носи отговорността да поддържа у всеки един служител усещането за заедност, за семейност, за взаимна подкрепа, като едновременно с това се грижи за доброто финансово състояние на компанията и за добрите социални условия на работа.

   Общо в компанията работят близо 1000 души. Това прави “Каолин” един от най-големите работодатели в региона на Североизточна България, където оперира - Ветово, Сеново, Каолиново.

  

  Двама младоци създават “Каолин” преди 100 г.

   Историята на един от най-големите работодатели у нас започва преди 100 г. “Това е най-старото минно действащо предприятие в България. До скоро смятахме, че е създадено през 1924 г., но имахме късмета да осъществим връзка с дъщерята на един от основателите на “Каолин”, която ни предостави лични архиви. От тях е видно, че предприятието е създадено на 6 май 1923 г....

  ... От 2013 г. едноличен собственик на “Каолин” е германската група “Кварцверке”. Дружеството предоставя материали с приложение в строителството, леярската промишленост, филтрацията на питейни води, производството на фуражи и още много други сфери на икономиката.

    Продуктовото портфолио обхваща близо 200 разновидности на основните произвеждани индустриални минерали – кварцов пясък, обогатен каолин, шамот, варовик, доломит, фелдшпат, глина. У нас те се добиват във фабриките във Ветово, Сеново, Каолиново, Димитровград и Устрем край Тополовград.

  Така днес, в годината 2023 г. празнуваме 100 години. През цялото това време производството не е спирало.

Тагове : Каолин , юбилей ,


Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha