Защо мъжете на по-старите картини имат толкова малки пениси в сравнение с днешните?

Защо мъжете на по-старите картини имат толкова малки пениси в сравнение с днешните?
Публикация   29 Май, 2023   /     akcent.bg   /     1395

   Проучване разглежда размера на човешкия пенис, изобразяван на картини през вековете, и установява, че през последните седем века, особено през 20-и, органът е нараснал значително.

Екипът е искал да оцени идеалния размер на пениса през вековете и как идеалът за мъжа се е променил под влияние на културните различия.

"Изглежда логично, че тези промени във възприемането на идеалния размер на пениса ще бъдат отразени в картините, в които е изобразен", пише екипът в своето изследване. "Съответно настоящото проучване изследва изобразяването на размера на пениса в изкуството и оценява възприемането на размера на пениса в исторически контекст през последните седем века."

   Първоначално изследователите се опитват да намерят възможно най-много картини на голи мъже през вековете, като търсят варианти на "гол мъж" в няколко популярни уебсайта за изкуство. Впоследствие ги организират по времеви периоди. За щастие, от Ренесанса нататък не липсват изображения на голи мъже и екипът идентифицира 232 картини от 21 държави, които са подходящи за изследването (макар повечето да са от Европа). Всички изображения на възбудени пениси са отхвърлени, както и картините на деца.

Тъй като мащабът и разстоянието са трудни за определяне в картините (т.е. дали пенисът на този мъж е гигантски или той просто стои близо до малко конче?), изследователите решават да измерят съотношението между пениса и ухото или между пениса и носа, като се има предвид, че те са еквивалентни "според златното сечение". Така се получава число, което може да се сравнява в различните периоди, като стойност, по-малка от 1, означава, че размерът на пениса е изобразен по-малък от ухото или носа на собственика му, а 1 – размерите са еднакви.

               "Въпреки че броят на картините с голи хора се увеличава значително, през XV и XVI в пенисът продължава да бъде изобразяван като доста малък", установява екипът, като отбелязва, че дължината на пениса не се променя много през следващите няколко века (чак до XIX в).

   "От XIX в. нататък обаче изображенията на пениса започват да стават пропорционално по-големи."

Период / средно съотношение между пениса и ухото/носа

1400-1499 - 1.0585

1500-1599 – 0.9545

1600-1699 – 0.9623

1700-1799 – 1.0024

1800-1899 – 0.9409

1900-1999 – 1.2074

2000- – 1.5761

             На какво се дължи това внезапно увеличение на размера на пениса през последния век?

   "Едно от обясненията за преувеличеното възприемане на размера на пениса в картините, създадени през този век, може да бъде широкото използване на интернет и излагането на други медии, които затвърждават връзката между размера на пениса и мъжествеността, силата и удовлетворението на партньора", предполага екипът, като добавя, че порнографията може да е променила "идеалния" размер на пениса за мъжете.

   "Повсеместното разпространение на порнографията, свръхголемите пениси и преувеличените женски реакции към тях биха могли да накарат мъжете започнат да сравняват собствения си размер на пениса с този на другите, включително и с тези мъже, които са представени в порнографско съдържание."

   Екипът посочва, че мъжете са склонни да надценяват средния размер на пениса, като същевременно подценяват своя собствен (може да се изненадате от средния размер на пениса), като през последните години "значителен брой мъже" търсят потенциално опасни подобрения и уголемявания на своя орган.

   Екипът отбелязва, че проучването има ограничения, включително начина, по който са намерени картините, и европейското пристрастие към тях. Въпреки това, ако констатациите са точни, те показват, че това би могло да допринесе допълнително към проблемите на мъжете, свързани с образа на тялото им.

   Еволюцията на художественото представяне на пениса към един по-голям и вероятно нереалистичен идеал в съвременните медии може да накара съвременните мъже да се чувстват още по-неадекватни и неудовлетворени от размера на своя пенис, заключава екипът.

   Изследването е публикувано в медицинското списание BJU International.

Източник: IFLScienceКоментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha