Петък, 8 Декември 2023

Политическо безумие или ... малоумие?

Политическо безумие или ... малоумие?
Публикация   08:29     28 Май, 2023 /     Румен НИКОЛАЕВ   /     463

 

   Липсата на политическа култура у избирателите води и до катастрофалните резултати от изборите по отношение на влезлите в 49-то Народно събрание...

   Месец и половина парламентът произвежда нищо, но на висока цена...

   Половин милиард лева изхарчени за избори, които произвеждат един и същи резултат.

  ГЕРБ замразиха преговорите с ПП-ДБ за съставяне на правителство. Причината- изтеклият запис и изразеното негативно отношение към бъдещите партньори от страна на хората на Петков- Василев.

  Всъщност, такова нещо, ако все пак се случи, то ще е брак, меко казано, под натиск. От една страна- на избирателите, които като че ли ги очакват нови избори за 6-ти път и нови сериозни харчове от бюджета /грубо сметнато, вече са половин милиард лева/.

   Ако приемем, че средно държавата е вадила по повече от 95 млн. лева, то за 2-те години и 5-те избора са похарчени близо половин милиард !!! лева.

   Наскоро на открита сбирка в Русе анонимните алкохолици признават своята грешка - как, като се прави всеки път едно и също, се произвежда един и същи резултат. Може на някого да не се хареса, но това с изборната спирала не е особено по-различно.

      Защо е така?

  От 240 избрани и БЕЗдействащи народни избраници не повече от 30-40 вземат решенията за бъдещето на държавата. Дали сами или с ментори от различни посолства, не е много ясно, но отчетливо се вижда, че клетвата да служат на България остава заглушена и бързо забравена.

  Не разбирам какъв зор има кой ще изпълнява Програмата, около която са се обединили ГЕРБ и ПП-ДБ- бюджет, Шенген, приемане на еврото и т.н. Какво тук значи някаква си личност – би трябвало, както е казал поетът- нищо. Но явно за хората, които са успели да се вредят и да направят политиката собствена професия, не е така.

   Алогично за всеки нормален човек е съставяне на правителство с втори мандат, и то с един единствен представител на спечелилата изборите политическа сила.

   Незнайно защо вариантът за експертен кабинет не бе приет? Всъщност жизнено важни за държавата и за електората проблеми са в ръцете на лаици в политиката... или на доказани шарлатани.

   Ротационният принцип на управление се оказа, че го има, но не стана ясно дали е работещ, /Румъния е най- пресният провален пример/.

  Захласнати в следизборни боричкания, партии и депутати останаха далеч от злободневните проблеми на своите избиратели, правейки си елементарни сметки за евентуални нови предсрочни избори, както и предстоящите местни. Просто едни хора живеят на гърба на избирателите в миналото и гонещи бъдещето, като пропускат и оставят нерешените проблеми да се трупат в настоящето...

   А през това време вече има сигнали за корупционни схеми за иначе хваленото за добро управление на служебното правителство.

                Така си мреш,
               така сме ний,
               така - поглеж!
                Дий...
               Дий, краста, дий!    

                          Колко струват най-скъпите избори у нас?

   Цели 124 млн. лв. сме платили за двата тура на вота 2 в 1 – за президент и парламент на изборите през ноември 2021 г., като това разбираемо са най-скъпите избори досега.

   Изборите за 2021 г. победиха в класацията за най-висока цена изборите през април, които до момента държаха първото място. Вотът тогава струваше 110 млн. и до ноември бяха най-скъпите избори за парламент, провеждани досега. Това е заради необходимостта за първи път страната ни да купува машини за гласуване.

   За парламентарните избори през 2017 г. държавата отпусна почти 30 млн. лв., а изхарчени бяха около половин милион по-малко.

   Как бяха разпределени основните разходи за изборите на 4 април 2021 г. според плана, одобрен от правителството:

• Машините за гласуване ни струват над 43 млн. лева;

• Отпечатването на хартиените бюлетини, изборните книжа и компютърната обработка на данните от гласуването – 6,6 млн. лв.

• За гарантиране на сигурността на вота към Министерството на вътрешните работи ще бъдат насочени над 8 млн. лв.

• Плащането на труда на членовете на районните и секционните комисии струва 28 млн. лв.

• За последните извънредни парламентарни избори правителството задели 88 млн. лева.

   Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha