Събота, 21 Септември 2024

На Възнесение Господне (Спасовден) църквата отбелязва края на земния път на Христос

На Възнесение Господне (Спасовден) църквата отбелязва края на земния път на Христос

   Православната църква отбелязва днес един от големите празници в християнския календар - Възнесение Господне. Той се чества винаги в четвъртък на 40-ия ден след Великден като край на земния път на Иисус Христос.

   Според Новия завет 40 дни след възкресението си Христос останал на Земята, за да проповядва своето учение и да беседва с апостолите, движейки се между тях като Богочовек. На 40-тия ден, придружен от учениците си и от Дева Мария, той се изкачва на Елеонския хълм до Ерусалим и оттам пред очите на всички се възкачва на небето.

   "И рече им: идете по цял свят и проповядвайте Евангелието на всички твари. Който повярва и се кръсти, ще бъде спасен, а който не повярва, ще бъде осъден. А повярвалите ще ги придружават тия личби: с името Ми ще изгонват бесове, ще говорят на нови езици; ще хващат змии и ако изпият нещо смъртоносно, няма да им повреди; на болни ще възложат ръце и те ще бъдат здрави. А след разговора с тях Господ се възнесе на небето и седна отдясно на Бога", свидетелства Евангелието от Марко (16, 15-19).

   Според християнското разбиране след Възнесението Христос не изоставя хората, а им изпраща Светия Дух на Петдесетница и не престава да се застъпва за тях пред Отца.

            Спасовден

  В българската фолклорна традиция денят е известен като Спасовден. Името произлиза етимологически от думата "спасение", а празникът е натоварен и с много вярвания и ритуали.

   Едно от поверията гласи, че на този ден се прибират душите на всички покойници, които са на свобода от Велики четвъртък. Според други разпространени вярвания на 40-ия ден от Великден идват и самодиви - те берат и се кичат с цъфналия в нощта срещу Спасовден росен и затова с него могат да се лекуват болните.

   Ето защо в навечерието на празника болни и недъгави хора отиват да преспят на росеновите ливади. Смята се, че ако на Спасовден вали дъжд, годината ще е богата, а реколтата - обилна.



Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha