Библията на операта Мария Калас с концерт в Русе днес

 Библията на операта Мария Калас с концерт в Русе днес
Публикация   25 Май, 2023   /     akcent.bg   /     352

      “Вълнувам се много, че ще участвам в този концерт, защото е свързан с името на най-голямата оперна певица за всички времена, каквато е Мария Калас!

   За мен тя е най-въздействащата изпълнителка в операта. Слушайки я, забравяш за тембровата характеристика на човешкия глас и се потапяш във вселена от емоции и чувства! Образец за съвършенство, темперамент и драматичен замах.

   Тя е библията на операта”- това споделя оперната прима Цветелина Василева, която ще вземе участие в концерта "МАРИЯ КАЛАС - гласът на столетието”!

   В него русенската публика ще бъде поведена от тенора и пианиста Георгиос Филаделфевс в едно необичайно поклонническо пътуване, посветено на таланта на Вечната Дива!

   “Въпреки, че съм се родил две години след като Мария Калас си отива от този свят, всъщност мога да кажа, че я познавам много отблизо. Моят дядо беше електротехник в Нациналната банка на Гърция и като маниак на тема опера, е записвал спектакли, излъчвани на живо по радиото, в които тя изпълнява ролите на Медея и Норма.

   Познавам я задочно и от други големи певици, за които тя е била кумир. Флора Казанджиян и Мария Коромандзу например твърдяха, че излизат от депресия щом си пуснат нейни записи.

  Още от малък, разхождайки се около Атинската консерватория, където Калас учи при Мария Тривела и Елвира Де Идалго, попаднах на ул. Патисион, където в ляво от мен видях много красива сграда...По-късно разбрах, че това е родната къща на знаменитата певица, която предстои да бъде превърната в музей!

   През 2000 година се явих на Международния конкурс  GRAN PRIX Мария Калас за пианисти, където срещнах големи музиканти. Изсвирих общо десет концерта с оркестър и стигнах до четвърти тур. Станах лауреат на този конкурс, което ми отвори много врати, но по- вълнуващото за мен бе, че стъпих на сцената на Атинската концертна зала “Мегарон”, където е играла дори Мелина Меркури!

   Въпреки, че Мария Калас не е пяла там, всъщност тази зала е построена, реализирайки именно нейната мечта, а в известна степен и с подкрепата ѝ.

   Познавам се и с колегата на Мария Калас Никола Захария, а учителката ми по пиано Мария Херогйоргу е била нейна съученичка.

   Свирил съм и в зала Парнас, където Калас прави своите първи стъпки на сцената,  и където всеки студент от Атинската консерватория трябваше да даде концерт!

  Фактът, че в тази програма ще пея като сопранист и в тоналностите на Мария Калас, от една страна може да изглежда странно на хората, но от друга страна мога да обясня защо.

   Тъй като от много малък аз имитирах женски гласове и поради факта, че мога да пея много високо.

   Като човек, който доста дълбоко в сърцето си държи спомени и картини от певицата Мария Калас, смятам, че ще прозвуча изключително интересно и за русенската публика!

   Мисля, че който не дойде ще загуби страшно много, защото това ще бъде единствения концерт посветен на Мария Калас!

   Ще говоря за нея, ще се слушат записи неизвестни за публиката, а кой знае, може би и пуликата ще участва?!

   Така че, ви очаква интересно пътешествие в света на една Богиня – Мария Калас!” – думи на  самия Георгиос Филаделфевс, малко преди концерта посветен на 100 години от рождението на знаменитата оперна Дива Мария Калас. Заедно с него на сцената ще чуем сопраното Цветелина Василева и тенорът Борис Луков заедно с оркестъра на Русенската опера под диригентството на Вилиана Вълчева.Коментари

Все още няма коментари!

Коментирай

   captcha